Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill polisanmäla kommunen efter rektorns avstängning

Publicerat måndag 1 december 2014 kl 15.15
"Kan vara arbetsmiljöbrott"
(1:44 min)
Ove Rang, jurist Lärarförbundet. Foto: Mikael Johansson
Ove Rang, förbundsjurist Lärarförbundet. Foto: Mikael Johansson

Lärarförbundet och hustrun till Tullskolans rektor överväger att polisanmäla Karlskrona kommun. De menar att kommunen kan ha begått arbetsmiljöbrott - men också förtal.

Imorgon träffar förbundsjuristen, Ove Rang, rektorns hustru för att diskutera en eventuell polisanmälan mot Karlskrona kommun.

– Jag ska gå igenom det rättsliga med henne. Vi ska bland annat prata om arbetsmiljön och där finns Krokommålet som vi ser uppenbara likheter med, säger Ove Rang.

Blev djupt deprimerad
Tullskolans rektor stängdes av i våras, något som meddelades på en presskonferens. Han ansågs inte ha gjort vad han skulle för att skydda den åttaåriga eleven, Yara Alnajjar, som misstänks ha mördats av sina vårdnadshavare.

Rektorn blev djupt deprimerad och försökte några veckor senare skada sig själv i en bilolycka. Senare visade det sig att han följt kommunens egna riktlinjer i sina kontakter med socialförvaltningen.

Två chefer fälldes
I Krokomfallet tog en socialsekreterare livet av sig efter att ha haft en långvarit konflikt med sin chef och sen blivit avskedad utan grund. Något som slutade med att två chefer i Krokom fälldes i tingsrätten för arbetsmiljöbrott.

Och det är alltså det här fallet som Lärarförbundet stödjer sig på när de ska diskutera en polisanmälan med rektorns hustru imorgon.

– Likheterna är att en arbetsgivare vidtar en arbetsrättslig åtgärd utan att utreda eller efterforska sanningen, och visar likgiltighet inför vilken konsekvensen att peka ut någon, säger Ove Rang.

Allt större krav
Lärarförbundet menar att deras medlemmar lever under en allt större kravbild från sina arbetsgivare. Och att arbetsgivaren i första hand måste skydda sina anställda innan de gör något överilat, menar Ove Rang.

– Det måste bli bättre tolerans alla emellan. Utred innan man kastar ut någon till vargarna, säger Ove Rang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".