Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönpudding på julbordet - vågar du prova ?

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 11.59
Janssonsfrestelse med saltgurka. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
1 av 3
Janssonsfrestelse med saltgurka. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
Bönpudding, vågar du prova ! Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
2 av 3
Bönpudding, vågar du prova ! Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
Grönkål med getost. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
3 av 3
Grönkål med getost. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio

Är det du less på de traditionella julbordet.

Kolla då här !

Eftermiddagen har under några veckor efterlyst rätter till ett vegetariskt och alternativt julbord.

Vi lagat tre av recepten vi fick in.

Jansson på saltgurka

Ett recept ifrån Marie Åkerlund:

Jag har vegetarianer i min familj.

Vi gör alltid en uppskattad veg.Janssons frestelse.

Köttätare brukar nalla friskt på den också.

Man gör exakt som vanlig Jansson men byter ut ansjovis mot saltgurka.

Lätt som en plätt.

Skala och strimla potatis ung 10st.

Skala och skiva löken. 1-2st

Smörj en form.

Potatis i botten, sedan lök och skivad saltgurka, nytt lager osv Salta sparsamt

Häll över grädde Några klickar smör ( kan uteslutas) Skorpmjöl på toppen In i 200g Grädda tills potatisen är mjuk och krämig.

 

Hundra år gammal Bönpudding

Från Peter Enkell:

Denna bönpudding som beskrivs här är gjord efter ett recept som har minst ett sekel på nacken. Det var min morfars mamma, Emma Fernström som hade det i sin receptsamling och förmodligen hade det kommit till henne från hennes släktingar. Det är ytterst osäkert hur och när det kom till och det är också osäkert om det inte förädlats lite genom åren.

Detta behövs till en sats:

2 burkar konserverade haricoverts

1 muskotnöt, riven

4 dl vanlig mjölk

1 dl vispgrädde

4 hela ägg

2,5 dl skorpmjöl

5 msk smält smör

1 dl socker

Finhacka haricovertsen och lägg i en bunke. Tillsätt alla ingredienser och rör om väl tills det blir en fin smet.

Smöra en eller två formar beroende på formarnas storlek och sätt dem sedan i ett vattenbad i ugnen. Temperatur ca 225 grader. Låt stå i ugnen i ca en timme.

Kolla så att ytan får en lätt brungrön nyans.

Vill man ha en mindre söt pudding kan man reducera sockermängden.

 

Grönkål med get- och fårost

Av Anna Palander:

Jag älskar grönkål då mamma var från Halland. Grönkålssoppa gjord på julskinkans spad är ett måste någon av mellandagarna. Detta med frikadeller eller ägghalvor - mums. Känns nyttigt!

500 g fryst grönkål

100 g get- eller fårost

2 dl Creme fraiche

Salt och peppar efter smak

Koka upp creme fraiche. Lägg ner osten och låt den smälta på låg värme. När den är smält, häll i den frysta grönkålen.Grönkålen ska vara halvtinad och att man kramar ur vätska innan man lägger den i Creme fraicheblandningen.

Rör om och krydda med salt och peppar. Voilá. Serveras ljummen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".