Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis i Blekinge granskar sommarens skogsbrand

Publicerat onsdag 24 december 2014 kl 05.59
"Vi bör se över organisationen"
(1:44 min)
Avspärrning vid skogsbranden. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Avspärrning vid skogsbranden. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Anders Kjaersgaard som är länspolismästare i Blekinge har ansvarat för granskningen av polisens arbete vid den stora skogsbranden i Västmanland tidigare i år.

– Det är den nya polismyndigheten som får titta närmare på det här, men min uppfattning är att det är en fråga som vi bör titta närmare på så att vi kan undvika att den här problematiken uppstår i framtiden, säger Anders Kjaersgaard som är länspolismästare i Blekinge och har ansvarat för granskningen av polisens arbete.

Rikspolisstyrelsens granskning av arbetet i samband med skogsbranden i somras visar att polisen under de givna förutsättningarna gjorde ett godkänt jobb, trots flera brister. Bland annat med dokumentationen under evakueringen men även av kommunikationen då vissa av räddningsledarens beslut förmedlades till poliserna via media istället för internt.

Men det största problemet enligt Anders Kjaersgaard var att polisen inte hade någon representant i räddningsledarens stab och att insatschefen som var på plats i Ramnäs inte hade mandat att fatta beslut.

– Vi har inte deltagit kontinuerligt i den staben och det kan vi väl se att det borde se annorlunda ut, säger Anders Kjaersgaard.

De här två faktorerna påverkade i sin tur polisernas arbete ute i fält.

– Vissa beslut om avspärrningar blir väldigt svåra för polisen att upprätthålla eftersom de kan gå rakt över en myr eller skogsparti och är väldigt svåra att övervaka.

Svårigheten att hålla avspärrningarna resulterade bland annat i att en polis blev påkörd av en moped i samband med att evakuerade skulle få återvända till sina hus.

För att undvika liknande problem vid framtida katastrofer föreslår Anders Kjaersgaard att Rikspolisstyrelsen ser över polisens krisorganisation

– Jag tror att mycket av det här kan förebyggas om det finns en polisiär närvaro i alla de staber som upprättas. Det är viktigt att vi är närvarande och kan påverka och att det finns en dialog kring ansvarsförhållande både innan, under och efter en sån här händelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".