Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraven skärps för att upptäcka undernäring

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 06.44
"Inte bara en fråga för dietister"
(1:34 min)
sjukhusmat. Foto: Scanpix.
För lite eller fel mat kan vara lika farligt som fel läkemedel för någon som är sjuk eller gammal. Foto: Scanpix.

Från och med imorgon skärper Socialstyrelsen vårdens och omsorgens ansvar för att förebygga och behandla undernäring. Det innebär att både kommuner och landsting måste utarbeta nya rutiner.

– Vi måste identifiera personerna som är undernärda. Och det måste både kommuner och landstinget jobba med. Det är inte en fråga för bara dietister, alla måste hjälpas åt, säger Rose-Marie Hedlund som är enhetschef för dietisterna i landstinget Sörmland.

Krav på rutiner
För lite eller fel mat kan vara lika farligt som fel läkemedel för någon som är sjuk eller gammal. Därför skärper Socialstyrelsen kraven på att förebygga undernäring från och med årsskiftet. Reglerna är bindande och ställer krav på rutiner inom sjukvården, äldreomsorgen och vissa boendeformer för personer med funktionsnedsättning.

Dolt problem
Undernäring är många gånger ett dolt problem som är svårt att upptäcka. Det kräver att vården och omsorgen arbetar systematiskt utifrån rutiner. Hemtjänstpersonal behöver till exempel veta hur den ska reagera på varningssignaler som trötthet, förvirring och halvätna matlådor. Och enligt Rose-Marie Hedlund är det viktigt att förebygga undernäring eftersom det också kan spara sjukvården pengar på sikt:

– Det är en stor grupp av personer som har undernäring eller risk för undernäring. Och det påverkar övrig vård. Vi får sämre resultat efter operationer och kirurgiska ingrepp och de har längre vårdtid, cirka tre dagar i snitt. Med den brist av vårdplatser vi har så är det här otroligt viktigt. Det är en kostnadsfråga, men också ett stort lidande för de patienter som är drabbade av undernäring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".