Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukfrånvaron är rekordlåg

Publicerat söndag 4 januari 2015 kl 07.29

Sjukfrånvaron i Sverige är rekordlåg. Under 2013 fick nio av tio svenskar inte någon sjukpenning alls, skriver John Selander, professor i rehabiliteringsvetenskap vid Mittuniversitetet, på DN debatt.

Rubriker om skenande sjukskrivningar är missvisande. Sett till antalet sjukskrivna är sjukfrånvaron låg och ligger i linje med övriga europeiska länder, skriver han.

Sjuktalet, som ofta används som måttstock på sjukfrånvaron, ger en skev bild av verkligheten eftersom det påverkas av de långa sjukfallen. Internationellt mäts sjukfrånvaron utifrån hur stor andel av de som har ett arbete som är tillfälligt hemma på grund av sjukdom och det ger en mer rättvisande bild, anser Selander.

Under 2013 erhöll 558 000 personer i Sverige sjukpenning någon gång under året, undantaget de som uppbär sjuk- och aktivitetsersättning, och det motsvarar tio procent av arbetskraften.
En orsak till den låga sjukfrånvaron är att den relativt höga arbetslösheten gör att folk undviker sjukskrivning. Att jobbskatteavdraget missgynnar de som får sjukersättning har också betydelse.

Ytterligare orsaker är att rehabiliteringskedjan, som infördes 2008, gett resultat och att rehabiliteringsarbetet i arbetslivet fungerar allt bättre, skriver Selander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".