Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn får bestämma mer om sin vård

Publicerat onsdag 7 januari 2015 kl 10.06
"Det ska bli spännande att se vad som händer"
(12 min)
Gunilla Skoog. Foto: Landstinget.
Gunilla Skoog. Foto: Landstinget.

Den nya patientlagen ger dig rätt till mer information och fler valmöjligheter. Även barn får mer inflytande över sina behandlingar. 

Du som patient har nu rätt enligt lag att få mer information och fler val inom vården.

Den 1 januari trädde en ny patientlag i kraft som bland annat gör det möjligt att lista sig vid vårdcentraler i hela landet, oavsett var du bor.
Det nya är även att barnens värderingar och omdömen tydligare ska tas hänsyn till. 

– De ska få större möjligheter att vara med i hela processen. Dels få information som de faktiskt förstår. Som vårdgivare är jag tvungen att förstå att barnet också förstår. Det räcker inte att man har sagt det, man måste också säkerställa att barnet hänger med i vårdprocessen, säger Gunilla Skoog, som är utvecklingsdirektör på Landstinget Blekinge.

Utvidgad informationsplikt 
Den nuvarande informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas också i den nya lagen. Patienten ska bland annat få information om sitt hälsotillstånd, de olika metoder som finns för undersökning, vård och behandling, de olika hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning. 

Skyldighetslagstiftning 
Om vårdpersonalen bryter mot delar av informationsplikten väntar dock inga reprissalier. 

– Det finns ingen strafflag runt detta. All patientlagstiftning är skyldighetslagstiftning. Du kan som patient inte gå till rätten och säga att man inte fått den här informationen och överklaga, precis som man aldrig kan begära att man ska ha en viss behandling, säger Gunilla Skoog. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".