Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinterkräksjukan ska stoppas med virusvarnare

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 15.10
Smittan kan upptäckas tidigare
(6:34 min)
Virusvarnaren och forskaren Fredrik Carlborg. Foto: KTH /CC.
Virusvarnaren till vänster som forskaren Fredrik Carlborg är med och utvecklar. Foto: KTH /CC.

I framtiden kan det bli lättare att veta om vinterkräksjukan finns i närheten. En forskargrupp vid KTH leder ett europeiskt projekt som går ut på att ta fram en virusvarnare. 

Noroviruset, som orsakar vinterkräksjuka, kan spridas med bara ett fåtal viruspartiklar mellan människor. Folkhälsomyndigheten uppger att cirka en miljon svenskar drabbas varje år.

Forskarna hoppas nu kunna få fram en virusvarnare som känner av om viruspartiklar finns i luften. Då ska den slå larm. Fredrik Carlborg är forskare på KTH och en av dem som håller på att ta fram "virusvarnaren". 

– Vi vill kunna spåra smittan i luft på framförallt sjukhus. Vi har upptäckt att viruset kan ligga kvar länge i till exempel damm eller luftsystem, säger han. 

Ska ha testats om tre år
Apparaten, som Fredrik Carlborg beskriver som en slags brandvarnare med röd och grön lampa, ska alltså ge utslag om vinterkräksjukan finns kvar i luften och kan på så vis guida vårdpersonal till om man bör hålla en viss avdelning stängd. Målet är att virusvarnaren ska ha testats om tre år. 

– Vinterkräksjukan är ett jobbigt samhällsproblem. Äldre kan fara väldigt illa av den och det kostar pengar att hålla avdelningar stängda, säger Fredrik Carlborg. 

Kommer vi någonsin att bli av med vinterkräksjukan för gott?

– Nej tyvärr, Det här är ju inget vaccin, men vår apparat skulle kunna minska problemen. 

Om man bortser från det jobbiga i att behöva handskas med diarréer och kräkningar kostar sjukdomen samhället många miljoner per år, bland annat genom att folk är sjukskrivna och inte kan jobba.

Sjukhus drabbas hårt
Framför allt orsakar viruset problem när sjukhus drabbas. Då kan stora delar av personalen slås ut i kräksjuka och viktiga operationer måste skjutas fram.

I framtiden skulle platser där exponeringsrisken för vinterkräkssjukan är stor kunna utrustas med virusvarnaren. Till sådana platser hör sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden, förskolor och flygplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".