Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan kräver tillbaka allt mer pengar

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 13.20
"Barnet är kvar på dagis och ändå begär föräldern ersättning"
(1:36 min)
Försäkringskassans logotyp. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Antalet felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan fortsätter att öka. Förra året krävde Försäkringskassan i Småland och Blekinge tillbaka över 16 miljoner. 

Det handlar om allt från fusk till okunskap och de flesta återkraven gällde olika bidrag till småbarnsföräldrar.

Försäkringskassan har en effektiv organisation för kontroll. Vi får en hel del tips från allmänheten, men gör också riskprofiler som huvudkontoret plockar fram och därför ökar de här kraven, säger Christina Bergström Jonsson, chef för Försäkringskassans kontrollenhet i regionen.

Det är fler och fler som får betala tillbaka pengar till Försäkringskassan för bidrag de fått fast de inte har rätt till det. 2010 gjorde Försäkringskassan i Småland och Blekinge 256 återkrav, 2014 var den siffran uppe i 395.

Sett till summan pengar är det återkrav av sjukersättning som ligger i topp, men det rör sig om få personer. Det i särklass största antalet återkrav gäller föräldrapenning eller ersättning för vård av sjukt barn.

– Det vanligaste är att föräldern har varit på arbetet och sedan har vi också andra fall där barnet är kvar på dagis eller fritids och ändå begär föräldern ersättning.

Vad tänker du om det?

– Det är olyckligt.

Men samtidigt som Försäkringskassans återkrav ökat i både antal och summa pengar de senaste åren har antalet polisanmälningar om fusk nästan halverats. Och det har flera orsaker, säger Christina Bergström Jonsson.

– Det kan vara så att folk flyttat utomlands och då har vi bedömt att det inte är lönt att göra någon polisanmälan. Men också att Försäkringskassan och rättsväsendet har olika uppfattning om det här med uppsåtsproblematiken, vi har inte exakt lika bedömningar där.

Att ni inte tycker det är lönt att polisanmäla för att de sedan inte döms för det eller?

– Ja, det finns ju ärenden där vi tycker att det var helt klart, men när polis och åklagare tittar på det så är det inte helt styrkt, och det blir nerlagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".