Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsledamöter diskuterar flygplatsens framtid

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 15.50
"Om Rysslands ledning finns det mycket att önska"
(8:41 min)
Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Peter Jeppsson, Suzanne Svensson och Magnus Manhammar.
Socialdemokraterna Peter Jeppsson, Suzanne Svensson och Magnus Manhammar. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Idag besökte de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Peter Jeppsson, Suzanne Svensson och Magnus Manhammar F 17 och Ronneby airport för att diskutera flygplatsens framtid.

Besöket berörde både den civila trafiken med Svedavia och den militära beredskapskapaciteten på F 17.

Stor tillförsikt för framtiden
Peter Jeppsson sitter i försvarsutskottet och han har informerats av flottiljledningen att man har stor tillförsikt för framtiden men att det kommer att krävas resurser.

– Ska man klara av alla uppgifter så är jag övertygad om att det måste tillskjutas resurser i form av pengar och som kan ge personal och materiella satstningar också, säger han.

Han betonar det strategiska läget som F 17 har och att i stort sett all incidentberedskap utgår därifrån. Inte minst med tanke på de rapporterade kränkningarna av svenskt luftrum.

Ryssland ökar oron
Det senaste årets upptrappade läge i östra Ukraina, särskilt med tanke på Rysslands anektering av krimhalvön påverkar även Blekinge.

– Vi påverkas av vårt läge. Det finns en stark oro i våra baltiska vänners länder om vad som kan komma att hända. Jag tror att den dagen då det blir något militärt som händer då har ju demokratin och diplomatin misslyckats, säger han.

På frågan om man ser Ryssland som vänner så säger Peter Jeppsson att det ryska folket är vänner men om den ryska ledningen finns det mycket att önska om.

Flygtornet i drift senare i år
Det nya flygtornet som snart står klart på flygplatsen i Kallinge tas i bruk först mot slutet av året. Anledningen är de lagda flygrutter som redan finns och att övergången måste ske så problemfritt som möjligt. Ronneby airports samarbete med F 17 betonas av Suzanne Svensson som sitter i trafikutskottet.

– Jag ser att de är beroende av varandra. Ser jag på det civila så utför ju försvaret en del av de uppgifter som en normal flygplats skulle stått för helt själva. Man delar till exempel på kostnaderna för flygtornet, så det känns bra, säger hon.

Fortfarande finns dock diskussionerna kring en eventuell nedläggning av Bromma flygplats och vilka konsekvenser det skulle få för flygplatsen i Kallinge. Samtidigt är man fortfarande angelägna att knyta ihop flygplatsen och tågtrafiken med en ny tågstation. En sak hänger ihop med nästa, säger Suzanne Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".