Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialarbetare i Karlskrona slår larm

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 15.29
Översiktsbild över Karlskrona kommunhus. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Konsekvenserna av att socialförvaltningen i Karlskrona förväntas hålla en "budget i balans" blir förödande för de mest utsatta barnen och familjerna i Karlskrona kommun. Det skriver personalen i förvaltningens öppenvård, Familjestöd, i ett öppet brev.

Just nu är fyra tjänster vakanta och ansökningar har kommit in. Men efter det politiska beslutet om budget i balans har tjänstetillsättningen stoppats, skriver personalen.

"Detta innebär att sedan 1 februari 2015 har öppenvården minskat med 30 procent eftersom de fyra tjänsterna inte får tillsättas. Därmed ligger öppenvårdens behandlingsansvar endast på åtta socionomer/behandlare."

"Vi som dagligen träffar dessa barn och familjer känner stor oro och anser läget vara mycket akut." skriver de.

Läs brevet i sin helhet:

Akut läge för Öppenvården i Socialtjänsten

Karlskrona socialförvaltning har en öppenvård, Familjestöd, som vänder sig till familjer med barn upp till 18 år. Familjestöd verkställer de beslut som fattats under utredning, både efter en orosanmälan och efter en ansökan.

Familjestöds grundbemanning är 12 socionomer/behandlare som ansvarar för det direkta öppenvårdsarbetet samt 5 tjänster som är specifikt riktade mot den manualbaserade metoden IHF, intensivt hemmabaserat arbete. IHF vänder sig till tonårsfamiljer med tung problematik och ett begränsat antal familjer. I dagsläget står fyra tjänster vakanta på Familjestöd där rekryteringsperioden är slut och ansökningar inkommit.

Efter politikernas beslut om att socialnämnden ska hålla en ”budget i balans” har tjänstetillsättningen stoppats. Detta innebär att sedan 1:a februari 2015 har öppenvården minskat med 30 % eftersom de fyra tjänster inte får tillsättas.  Därmed ligger öppenvårdens behandlingsansvar endast på 8 socionomer/behandlare.

Vi som arbetar med öppenvården känner stor oro för hur vi ska klara av att möta det behov som samhällets mest utsatta barn behöver. Det är allmänt känt att ökningen av anmälningar kraftigt ökat det senaste året och mest troligt är att den nivån är här för att stanna. I detta läge väljer Karlskrona kommun att skära ner på öppenvården. Beslut har fattats att Fältgruppen ska försvinna och det har fått konsekvensen att ungdomar och föräldrar som tidigare omfattats av deras verksamhet nu hamnar hos Familjestöd.

Vi har i dagsläget inte förutsättningarna för att kunna möta det behov av insatser som kommer att komma efter de hundratals utredningar som nu är pågående. Situationen är akut för öppenvården!

Vi ser en stor farhåga i att inte kunna hålla samma kvalitet i behandlingen som tidigare och inte kunna utforma insatsen i den omfattning som barnet och familjen har behov av. Konsekvenser av detta blir bl.a. familjer som inte får den hjälp de är i behov av och barn vars vardag förblir lika oroande och beslut vi inte kan verkställa inom tidsgränsen vilket leder till böter för kommunen.

Konsekvenserna av att socialförvaltningen förväntas hålla en ”budget i balans” blir förödande för de mest utsatta barnen och familjerna i Karlskrona kommun. Vi som dagligen träffar dessa barn och familjer känner stor oro och anser läget vara mycket akut!

                                    / Personalen på Familjestöd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".