Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Småkryp på tapeten och tallriken

Publicerat måndag 16 februari 2015 kl 08.29
"Byt ut krutonger mot mjölmask"
(14 min)
Programledaren Matilda Ljungkvist håller upp en gräshoppa framför kameran
Morgonen provade att äta insekter. Foto: Daniel Kjellander/SR

Var fjärde svensk kan tänka sig att lägga insekter på tallriken. Se filmen här

Cirka två miljarder människor i världen har redan insekter som ett naturligt inslag på sin mattallrik. FN:s livsmedelsorgan FAO menar att fler bör börja äta insekter. De menar i en utredning att insekter innehåller lika mycket och om inte mer jämfört med kött när det gäller proteiner, hälsosamma fetter, zink, järn och kalcium med mera.

Den eventuellt nya delikatessen är beprövad i Sverige, bland annat av kocken Niklas Kristoffersson som menar att det är något både för den miljömedvetna och den äventyrslystna.

– Till exempel kan man använda mjölmask istället för krutonger och i framtiden är tanken att man ska kunna göra färs av olika insekter. 

För de som är skeptiska drar Niklas paralleller till tidigare maträtter som möts av skepsism.

– Sushi till exempel, vem tyckte det lät trevligt med rå fisk från början men nu är det inga problem.

Matilda tog tillfället i akt och provade både larver och gräshoppor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".