Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturchef köpte tjänster av maken - för 65 000 kronor

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 18.30
Kulturchefen: Jag har försökt lösa stressade situationer
(2:09 min)
Rådhuset i Karlshamn. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Kulturchefen får inte längre godkänna fakturor. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Kulturchefen, Marie Liljenberg, i Karlshamn har godkänt fakturor på nära 65 000 kronor som gått till hennes mans företag. Nu fråntas hon rätten av godkänna fakturor.

Karlshamns kulturchef, Marie Liljenberg, har vid fyra tillfällen under 2014 och 2015 anlitat sin make som är konstvetare.

Vid två tillfällen har han varit konsult och rekommenderat vilken konst kommunen ska köpa in - något han fakturerade 33 000 kronor för.

350-årsjubileum
Han har också hjälpt till vid Karlshamns 350-årsjubileum och gjort ett uppdrag i Lokstallarna. Totalt nära 80 000 kronor har makens företag tjänat på uppdragen.

– Det har varit pressade och stressade situationer när vi har behövt plocka fram utställningar och jag har haft verksamhetens bästa i åtanke när jag har jobbat för att lösa de här situationerna, säger Marie Liljenberg.

Hur tänkte du runt att de här beställningarna påverkar din egen privatekonomi positivt?

– Nej, det har jag inte haft någon tanke på. Jag har jobbat utifrån verksamhetens bästa. 

Godkänt utbetalningar
Men problemet är inte att just hans företag har anlitats. Utan att det är Marie Liljenberg själv som har beslutsattesterat fakturorna - alltså helt enkelt godkänt att pengarna ska betalas ut.

– Jag tycker att det är direkt olämpligt att som i det här fallet beställa tjänster från sin mans företag som man själv beslutsattesterar, säger Patrik Håkansson, chef över utbildningsförvaltningen och också Marie Liljenbergs chef.

Förtroendet intakt
Förtroendet för Marie Liljenberg, från både politiker och tjänstemän, är inte rubbat, enligt Patrik Håkansson. Men hon har trots det förlorat rätten att beslutsattestera varor och tjänster.

– Jag är jätteledsen att det här har hänt. Både för kommunens del och för alla andra inblandade, säger Marie Liljenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".