Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Torgsatsningen som rann ut i sanden

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 06.00
Stadsarkitekten: Det handlar om ren kosmetika
(3:51 min)
Stora ödsliga ytor karaktäriserar torget enligt arkitekterna som vann tävlingen om att rita nytt.
1 av 3
Stora ödsliga ytor karaktäriserar torget enligt arkitekterna som vann tävlingen om att rita ett nytt torg. Foto: Henrik Olsson/P4 Blekinge
Ritning på det nya stortorget.
2 av 3
Så här skulle torget ha sett ut sedan 60-miljoner satsats på att bygga om det. Foto: Karlshamns kommun.
Torgpaviljongen retar en del karlshamnsbor.
3 av 3
Torgpaviljongen retar en del Karlshamnsbor. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge

De som styrde Karlshamn fram till valet ansåg att en 60 miljonerssatsning på Stortorget var en överlevnadsfråga för Karlshamn.

Men förslaget begravdes i valtider och i dag pratar ingen om att staden står och faller med torgets utseende.

Politikerna som styr Karlshamn i dag vill lägga fem istället för 60 miljoner kronor på torget.

– De två förslagen går inte ens att jämföra. Det dyra förslaget handlade om en strategi för hur staden skulle kunna konkurrera med andra städer om invånare på sikt.

– Det beskrevs som en del i en överlevnadsstrategi. Det nya förslaget att fräscha upp torget för några miljoner är ren kosmetika vid en jämförelse. Det täcker bara vissa renoveringar, säger Karlshamns kommuns stadsarkitekt Emina Kovacic.  

Är nöjda
Karlshamns koalition med kommunalrådet Per-Ola Matsson (S) i spetsen ärvde förslaget att bygga om torget för 60 miljoner av Sven-Åke Svenssons (S) kommunledning. Så här säger Per-Ola Mattsson om varför han har låtit ombyggnadsplanerna rinna ut i sanden:

– Karlshamnarna har fått tycka till om torget i en enkät som vi håller på att sammanställa. Vi ser tendenser i den: De allra flesta har svarat att de i stort är nöjda med torget som det är.

Per-Ola Mattsson tror inte på den förra kommunledningens idé att en rejäl omgörning med en lummig trädlund, granithällar i ett stråk ut mot Drottninggatan och en rivning av den grå torgpaviljongen till förmån för ett luftigt orangeri kan ha någon avgörande betydelse för stadens framtid.

– Det är vår torghandel och vår goda centrumhandel som drar folk till staden. Jag tror inte att en ombyggnad för 60 miljoner gör det, säger han.

Bergavdes i valtider
När det "nya torget" lanserades för allmänheten 2010 kom protester från torghandlare som kände sig undanskuffade och från Karlshamnsbor som satte morgonkaffet i halsen när de såg prislappen: 60 miljoner kronor. När valet 2014 närmade sig körde de ledande politikerna huvudet i sanden. Ingen vågade längre driva frågan, enligt Laila Johansson (KD) som satt med i Sven-Åke Svensson (S) koalition som styrde Karlshamn fram till valet 2014.

– Valet är stort och då måste vi ha folket med oss. Vi kände att vi inte hade alla med oss, så vi lät det vila, säger hon.

Nytt förslag
I dag är diskussionen om att Karlshamns överlevnad delvis kan hänga på hur torget ser ut som bortblåst. Efter årsskiftet kommer kommunens ledning, som har ungefär samma partifärg som den förra, istället att presentera ett förslag på hur torget ska putsas upp till en kostnad på fem miljoner, en bråkdel mot det tidigare förslaget.

– Ingen vill ha det dyra torget längre, säger kommunalrådet Per Ola Matsson (S) idag. Men det är en sanning med modifikation.

Vill se nytt
– Jag vill ha det mer indelat med restauranger och sittplatser. Det är alldeles för dött på torget som det är idag, särskilt på helgerna, säger Karlshamnsborna Simon Olsson och Johan Öberg.

– Torgpaviljongen är ful. Den borde rivas och det borde byggas mysiga uteserveringar där man kan dricka öl eller kaffe och prata med folk, säger Angelique Loumakis som har bott vid torget i många år. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".