Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljus bild av kommunernas ekonomi

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 11.39
SKL: Sverige går ju bra
(2:29 min)
Läs om kommunernas svar om ekonomin 2016. Grafik: Sveriges Radio. Foto: TT.
Läs om kommunernas svar om ekonomin 2016. Grafik: Sveriges Radio. Foto: TT.

Kommunerna i Blekinge ser ljust på framtiden. Samtliga räknar med överskott i ekonomin nästa år utom Ronneby som räknar med balans.


Budget i balans

Bild
Bild

Alla kommuner i Blekinge tror på oförändrad eller minskad arbetslöshet, enligt den enkät som Sveriges Radios ekoredaktion gjort. Ingen kommun räknar med att höja kommunalskatten.

De svenska kommunerna ser positivt på 2016. Det framgår av ekots enkät. Nästan nio av tio kommuner planerar att göra överskott nästa år. Nästan lika många räknar med att inte behöva höja kommunalskatten.

Ljus bild
Ekot har frågat Sveriges samtliga 290 kommuner om deras syn på ekonomi och arbetsmarknad 2016. Enkäten genomfördes under en vecka i slutet av november. 254 kommuner, 87,5 procent, svarade på enkäten.

Bilden som träder fram är ljus. Nästan 90 procent av kommunerna som svarat planerar för överskott. Nästan 90 procent ser sig inte tvungna att höja kommunalskatten. Och bara drygt en av tio kommuner tror på ökad arbetslöshet.

Den positiva bilden av 2016 delas också av Sveriges Kommuner och Landsting. Förutom en allmänt stark ekonomi är en förklaring de extra drygt åtta miljarderna som staten lovat kommunerna för att klara av flyktingsituationen. De pengarna är ett viktigt tillskott, enligt SKL.

Sämre redan 2017
Men glädjen är kortvarig, enligt SKL. För många kommuner väntar ökade kostnader och sämre ekonomi redan till 2017. 

– Sverige går ju bra. Sysselsättningen ökar och skatteunderlaget växer i en väldigt snabb takt under 2016. Sen, framgent, ser det mycket dystrare ut, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL.

Från 2017 tror SKL att det inte längre kommer skapas lika många nya jobb. Då växer inte heller kommunernas intäkter i samma takt som nu. Något som däremot tros växa är kommunernas kostnader, dels på grund av flyktingmottagande, men ännu viktigare, på grund av en åldrande befolkning.

– Vi ser framför oss att det under vissa förutsättningar kan krävas ganska kraftiga skattehöjningar i kommuner och landsting, säger chefekonom Bettina Kashefi på Sveriges Kommuner och Landsting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".