Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nödhjälpen: Ronneby kommun hjälper inte EU-migranter

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 14.43
"Ge oss det lilla röda huset i centrum"
(8:26 min)
Nödhjälpens Anders Stenberg och kommunalråd Roger Fredriksson (M).
Nödhjälpens Anders Stenberg och kommunalråd Roger Fredriksson (M) har olika syn på hur EU-migranter i kommunen bör hjälpas. Foto: Sveriges Radio.

Den ideella frivilligorganisationen Nödhjälpen i Ronneby riktar kritik mot Ronneby kommun för att de inte hjälper EU-migranter. 

Nödhjälpen arbetar sedan drygt ett år tillbaka för att förbättra tillvaron för EU-migranter som tigger i kommunen, och de är inte nöjda med hur Ronneby kommun själva arbetar med dessa frågor.

– Vi har länge försökt att visa på de möjligheter som kommunen har att hjälpa dessa få människor. De får i stort sett ingen hjälp alls från det hållet, säger Anders Stenberg, talesperson i organisationen. 

"Vi följer lagen"
Roger Fredriksson (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Ronneby hävdar däremot att kommunen gör det de ska. 

– Man måste skilja på flyktingar och EU-migranter. Om man ser rent akutmässigt så följer vi lagen om vad vi ska erbjuda. Det innebär hemresa och husrum tills den blir aktuell, säger han. 

"Snäv lagtolkning"
Anders Stenberg hänvisar till SKL:s senaste skrivelse som enligt honom säger att kommuner visst har utrymme till mer hjälp för just EU-migranter.

– Ronneby gör en väldigt snäv tolkning av socialtjänstlagen. Varför vill ni lägga er på lägsta möjlig nivå? undrar han. 

Vill att de ska få hjälp hemma
Roger Fredriksson berättar att kommunen och Nödhjälpen har olika syn och inriktning på frågan.

– Ni vill hjälpa här på plats, medan vi hellre tittar på exempelvis vänortsavtal med migranternas hemstäder, så att de ska få den hjälp de behöver där.  

Vill ha huskontrakt
Anders Stenberg menar att de ideella organisationerna får dra ett väldigt stort ekonomiskt lass för att hjälpa EU-migranterna. 

– Mitt förslag är att kommunen ger oss ett rivningskontrakt på det lilla röda huset som ligger centralt i Ronneby. Roger Fredriksson vet vilket jag menar. Då kan vi nyttja det för att hjälpa EU-migranterna. 

Men det är omöjligt, hävdar Fredriksson. 

– Det är inte aktuellt. Det kräver för mycket säkerhetsinsatser för att det ska kunna hyras ut. Det är inte anpassat som bostad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".