Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#FRÅNKRIGET

Jan-Eric hölls gisslan av Arkans tigrar i en vecka

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 11.30
"En fick ett vredesutbrott och viftade med sin kalasjnikov"
(3:52 min)
En porträttbild på Jan-Eric Boo i polisuniform. Foto: Privat.
Jan-Eric Boo har tjänstgjort som civilpolis för både FN och EU med uppdrag på Balkan i sammanlagt nästan fem år. Foto: Privat.

Jan-Eric Boo trodde inte att han skulle komma hem levande från uppdraget som FN-polis under kriget på Balkan. 

En tidig morgon den första maj 1995 stormas den lilla polisstationen, där Jan-Eric Boo från Bromölla är stationerad, av serbiska soldater beväpnade med kalasjnikovs. Han visste inte om han skulle komma hem till Sverige med livet i behåll. 

Det hela har sin bakgrund i den Jugoslaviska statens sammanfall i början av 1990-talet. I Kroatien fanns det i vissa områden en serbisk majoritetsbefolkning, som var emot landets självständighet från Jugoslavien och som gjorde hårt motstånd mot den.

Tog kontrollen över ett område
FN höll dessa områden under beskydd och hade lyckats få till vapenstillestånd, men under våren 1995 tröttnade kroatiska armén på att FN:s förhandlingar inte ledde vidare. De bestämde sig för att gå till anfall mot serberna och ta över kontrollen över ett av områdena, Västra Slavonien.

I ett annat av dessa områden - östra Slavonien - var vid samma tid Jan-Eric Boo stationerad som FN-polis i fredsbevarande syfte. Efter kroaternas anfall blev serberna nu oroliga och bestämde sig för att inte släppa ifrån sig även detta område.

Stormar polisstationen
Det är därför som den paramilitära gruppen Arkans tigrar, med den ökända brottslingen Zeljko Raznatovic i spetsen den lilla polisstationen.

– De kom in med sina vapen och tvingade oss att vara kvar. Jag var livrädd och säker på att vi inte skulle komma därifrån med livet i behåll, berättar Jan-Eric Boo. 

Vid ett tillfälle lyckades han få kontakt med sin hustru hemma i Sverige via telefon.

– Jag försökte att säga så lite som möjligt, men berättade ändå att vi var fångna. Hon följde ju nyheterna på tv och förstod vad som hände i de här områdena, säger han.

Skrev dagbok
Jan-Eric Boo och hans kollegor, andra poliser från olika länder, hölls som gisslan av Arkans tigrar i en hel vecka.

– Varje dag skrev jag dagbok och det är därför som jag minns så tydligt var jag kände och tänkte. Jag tänkte mycket på vår då 13-årige son och hur det skulle bli för min familj om jag inte kom hem. Det var starka känslor, berättar han.

Något av det värsta under veckan tycker Jan-Eric Boo var att soldaterna var så oberäkneliga.

–De var ju inga disciplinerade militärer precis, utan snarare rövarband som hällde i sig en massa sprit. En av dem fick ett vredesutbrott och for in med sin kalasjnikov och började skrika. Vi kunde inte lita på att de visste vad de gjorde, förklarar han. 

Huvudkvarteret medlar
Till slut fick Jan-Eric Boo och hans kollegor hjälp av huvudkvarteret att evakueras till ett skyddsrum i väntan på att komma ut ur området.

– Gruppen hade gått med på att ett visst antal personer per dygn fick lämna området. Efter det fick jag åka hem en vecka för att vila upp mig men sen åkte jag ner igen för att jobba i Västra Slavonien som då var återtaget av kroaterna.

"Storpolitisk händelse"
Händelsen hade givetvis stor påverkan på Jan-Eric Boo, men har inte avskräckt honom från att fortsätta arbeta i krigszoner. 

– Händelsen finns i mina tankar till och från. Bland annat har jag använt historien i en bok jag skrivit. Men det är ingenting som plågar mig ständigt. Det är intressant att ha varit med om en storpolitisk händelse, berättar han. 

Fler historier #frånkriget. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".