Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuk piga ger namn åt ny gata

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 14.36
"Hon valde att leva utanför samhället"
(3:13 min)
Suzanne står framför en arktiektbild över det nya kvarteret Pottholmen
1 av 2
Suzanne Wernersson ligger bakom förslaget att döpa en av den nya gatorna efter sin morfars morfars mor. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio
Arkitektskiss över det nya kvarteret Pottholmen
2 av 2
De fyra gatorna i det nya kvarteret döps efter kvinnor. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio

Det är kvinnor som ska ge namn åt de fyra gatorna i det nya kvarteret Pottholmen i Karlskrona. Tre av kvinnorna är kända personer, men den fjärde är tills nu helt okänd.

Den okända kvinnan är Fredrika Andersdotter.

Hennes liv är ett liv långt från utmärkelser och titlar. Om henne kan man inte läsa i historieböckerna.

Men tack vare Suzanne Wernersson döps en av de nya gatorna till Fredrika Andersdotters gata.

– Jag skickade in namnförslaget till kommunen när de utlyste en omrösning om Pottholmens nya gatunamn, berättar Suzanne Wernersson.

Fredrika var Suzanne Wernerssons morfars morfars mor.

Svårt liv
Suzanne Wernersson har släktforskat i nästan 30 år och hennes anmoder Fredrika och hennes öde har fascinerat henne. 

Fredrika Andersdotter levde 1803-1853 och var en av många kvinnor som levde under enkla förhållanden och svåra umbäranden.

Fredrika föddes i torpet Knöse i Lösen socken. 1809 flyttar familjen från Knöse till Torstäva i Ramdala församling. 1818 flyttar hon hemifrån och till Sturkö, där en bror till henne bor, berättar Suzanne Wernersson.

Piga i stan
I november 1830 flyttar hon till Karlskrona. I Karlskrona amiralitetsförsamling tjänar hon hos en  styrman. Men där stannar hon bara i en månad och sedan återvänder hon till Lösen.

– Nästa träff på henne är när hon i Ramdala den 5 maj 1841 föder en oäkta son Gustaf Konstantin. Hon är vid detta tillfället försvarslös piga, alltså utan anställning, säger Susanne Wernersson.

– 17 juli 1845 föder hon ytterligare en son Per August, min morfars morfar, men han finns inte med i någon födelsebok.

Hamnar på fattigstugan
1848 får Kunglig majts upp ögonen för henne och skriver till direktionen för fattigvården i Karlskrona.

I rullorna över intagna i fattigvården hittar man Fredrika Andersdotter dels med noteringar 2 juli 1850 och dels 26 mars 1853.

Den 27 mars 1852 blir hon utackorderad till en bondfamilj i Säby Ramdala, hon återfinns dock inte i husförhörslängden med den aktuella familjen. I noteringen den 26 mars 1853 finns en fortsatt notering om att hon är dör av kolera 25 augusti 1853.

Många ättlingar
– Hennes söner utackorderas till olika familjer för uppfostran. Per August växer upp i Hallarum och Gustaf Konstantin växer upp på Senoren, säger Suzanne Wernesson.

Det finns ganska många ättlingar till Fredrika både efter sonen Per August och efter sonen Gustaf Konstantin.  En av dem är Suzanne Wernersson.

Tre gator till döps efter kvinnor

Ottilia Adelborg, född i Karlskrona 1855, var en allkonstnär men är framförallt känd för att vara en pionjär inom illustrerade barnböcker. Sedan 2000 utdelas Ottilia Adelsborg-priset, instiftat av Gagnefs kommun, vartannat år till en barnboksillustratör.

Anna Fischerström, född i Karlskrona 1854, ägnade lejonparten av sitt liv åt att arbeta för flickors utbildning. Redan som ung blev hon föreståndare för en privat flickskola. Fischerström gick därefter vidare till att bilda Fischerströmska skolan 1882, som sedermera ombildades till Karlskrona högre läroverk för flickor.

Ellen Kleman, född i Karlskrona 1867, var en författare, publicist och redaktör med ett starkt intresse för kvinnofrågor. År 1907 började hon som redaktör och skribent för tidskriften Dagny, ett samlande organ för den svenska kvinnorörelsen. Kleman fortsatte på inslagen bana under resten av sitt yrkesverksamma liv, och efter sin pension arbetade hon med att hjälpa intellektuella flyktingar. År 1942 förärades hon med utmärkelsen Illis quorum.

Källa: Karlskrona kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".