Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tema: Cancer

Flera cancerformer ökar i Blekinge

Publicerat fredag 15 april 2016 kl 10.49
"Det går lite sämre i Blekinge"
(3:09 min)
Mattias Söderholm, överläkare i tarmkirurgi vid Blekingesjukhuset
1 av 2
Mattias Söderholm, överläkare i tarmkirurgi vid Blekingesjukhuset, vill få upp överlevnaden i tjocktarms-och ändtarmscancer. Foto: Monika Titor/Sveriges Radio
Charlotte Lundgren, onkolog på kirurgkliniken i Karlskrona
2 av 2
Charlotte Lundgren, onkolog på kirurgkliniken i Karlskrona, vill korta väntetiderna vid bröstcancer. Foto: Monika Titor/ Sveriges Radio

Bröstcancer, hudcancer och tjock-och ändtarmscancer ökar enligt Socialstyrelsen för varje år i Blekinge, precis som i hela Sverige. I Blekinge är dock överlevnaden i tjocktarms-och ändtarmscancer lägre än i övriga landet.

– Det är en stadig ökning av tjocktarm-och ändtarmscancer i Blekinge sedan flera år tillbaka. Vi brukar ha drygt 100 fall per år i Blekinge, förut låg vi under 100, säger Mattias Söderholm, överläkare i tarmkirurgi vid Blekingesjukhuset.

Riskfaktorerna för flera cancersjukdomar är för lite motion, för lite frukt och grönt och för mycket kött, alkohol och tobak. Men trots att många idag lever ett hälsosammare liv fortsätter cancersjukdomarna att öka.

Sämre överlevnad
I Blekinge är det fler kvinnor än män som blir sjuka i tjock-och ändtarmscancer, något som kan bero på att det är en sjukdom som oftast drabbar äldre och kvinnor oftast lever längre. Överlevnaden i tjocktarms-och ändtarmscancer fem år efter diagnos är drygt 60 procent i Sverige, men något sämre just i Blekinge.

– Det kan ha att göra med övriga sjukdomar man har, med socioekonomiska faktorer. Vi har inte riktigt svaret där, säger Mattias Söderholm.

Varje dag räknas
Men nu ska det bli bättre, snart ska man börja arbeta på ett nytt sätt för nu finns Socialstyrelsens nationella strategi och kampanjen "Varje dag räknas" där vårdcentraler ska särskilt titta efter symptom som blod i avföringen, blodbrist, eller ändrade avföringsvanor. Finns de här tre symtomen ska vårdcentralen direkt ge remiss till en utredning.

– Då får man utreda tarmen med en koloskopi, då man går upp med en böjlig slang i tarmen, eller gör en röntgen, säger Mattias Söderholm.

I de flesta fall kommer det inte att vara en cancer, tror Mattias Söderholm, men där det visar sig handla om just tjocktarm-och ändtarmscancer kommer man kunna rädda liv.

Korta väntetider
Medan tarmkirurgin i Blekinge förbereder sig inför fler kontroller har bröstkirurgin redan börjat arbeta för att ytterligare korta väntetiderna i Blekinge. 

– Jag är stolt över att vi här i Karlskrona har korta väntetider till mammografi och kirurgmottagning. Vi har också duktiga patologer som kan se om det är en tumör eller inte. Men även om vi har korta väntetider så arbetar vi på att korta dem ännu mer, säger Charlotte Lundgren, onkolog på kirurgkliniken i Karlskrona.

Idag tar det ungefär 35 dagar från misstanke om bröstcancer till behandling, men med det nya Bröstcentret som ska stå klart nästa år, där man samlar kompetensen kring bröstcancer på ett ställe i Blekinge och fler onkologer tror hon att det kommer att gå att ta hand om bröstcancerpatienterna ännu bättre.

Hög överlevnad
- Vi strävar efter att klara det inom en månad. Då innebär det både röntgen, provtagning, analys för att se om det verkligen är en cancer och återbesök hos kirurg, säger Charlotte Lundgren. 

Varje år får ungefär 150 kvinnor i Blekinge bröstcancer, men tack vare snabb diagnos och behandling är överlevnaden hög.


Tema: Cancer

Hela vecka 16 hade vi på P4 Blekinge temavecka om det ständigt aktuella ämnet cancer. 

Vi försökte belysa cancer ur alla tänkbara vinklar och perspektiv. 

Behöver du råd och stöd kring cancer? Ring Cancerfondens stödtelefon på 020-595959. 

Här finns all rapportering rån temavecka samlad. 

näracancer.se kan du som är ung och står nära någon som har cancer få stöd och hjälp. 

Cancerrådgivningen ger stöd och svar till allmänheten i frågor om cancer.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".