Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande brandsäkerhet på HVB-hem i Asarum

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 04.57
"Vi diskuterade att lägga förbud men ansåg inte det nödvändigt"
(2:15 min)
HVB-hemmet Rosen
Brandsäkerheten är dålig på HVB-hemmet Rosen i Asarum. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.

HVB-hemmet Rosen för ensamkommande flyktingbarn i Asarum har så allvarliga brister i brandskyddet att räddningstjänsten har diskuterat att stänga anläggningen.

Hemmet får fortsätta sin verksamhet, men lokalerna där det bor tjugotvå barn, måste byggas om skyndsamt.

Funderade på förbud
Brandingenjör Simon Älgne har gjort tillsynen och säger att de största riskerna är för liv och hälsa.

– Vi diskuterade att lägga förbud men ansåg inte det nödvändigt.

Varför inte?

– För det finns ett heltäckande utomhuslarm vilket medför att man får en snabb indikation på att något hänt. Det finns utrymning genom fönster i samtliga boenderum, vilket underlättar utrymningssituationer, säger Simon Älgne. 

Inga branddörrar
Skulle det börja brinna på HVB-hemmet Rosen så är det förknippat med stora risker. Det vill till att de som bor där är snabba med att ta sig ut genom fönstren för i dagsläget finns inga branddörrar eller brandsäkra väggar som kan hindrar elden från att få ett snabbt spridningsförlopp genom hela byggnaden.

Snabba åtgärder krävs
Nu måste fastighetsägaren Lindemo Park AB som är ett dotterbolag till Hermanssonbolagen i Karlshamn bygga om i lokalerna och delar av ombyggnaden måste ske snabbt.

– Det handlar om framförallt att sovrummen ska vara brandtekniskt täta, så att rök, värme och branden inte ska kunna ta sig igenom på en utsatt tid, säger Simon Älgne. 

Stort problem i landet
Åtgärdas inte alla nio punkter som räddningstjänsten tar upp som brister till den siste juni så väntar ett vite för Hermanssonbolagen. Och det är inte bara i Asarum det ser ut så här.

Sveriges Radio har gjort en granskning där man har begärt ut brandtillsynsprotokoll från drygt 300 asylboenden och HVB-hem för ensamkommande barn i 75 av landets kommuner. Tre av fyra boenden har fått anmärkningar och i 60 procent av de undersökta fallen var bristerna så allvarliga att de, precis som i Asarum måste åtgärdas snarast eller senast vid ett visst datum.

Precis som i Asarum handlar det ofta om dörrar som inte står emot brand, utrymningsvägar som hålls låsta, avsaknad av systematiskt brandskyddsarbete och följderna kan naturligtvis bli mycket svåra. Men just i Karlshamns kommun i stort ser det, med Rosen som undantag, ganska bra ut med brandsäkerheten i asylboenden, säger Simon Älgne.

Fredrik Hermansson, vd för fastighetsbolaget som äger byggnaden, säger att han är medveten om de brister som finns i brandskyddet och att fastighetsbolaget "jobbar på att lösa dessa frågor snarast."

I samråd med Räddningstjänsten och Karlshamns kommun säger han att de gjort bedömningen att det inte finns någon fara för boende eller personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".