Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tema: Cancer

Läkaren: Så är det att ge ett cancerbesked

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 08.08
"Om jag fäller en tår så visar det att jag finns där emotionellt"
(3:17 min)
Per-Ola Jakobsson, läkare på Nättraby vårdcentral
Per-Ola Jakobsson, läkare på Nättraby vårdcentral. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

Ett cancerbesked är kanske något av det tuffaste man kan ta emot. Men hur är det att behöva ge det? En som vet är läkaren Per-Ola Jakobsson. 

– Det är väldigt speciellt. Det blir ett möte på en väldigt speciell nivå, berättar läkaren Per-Ola Jakobsson, som arbetar på Nättraby vårdcentral. 

Lagom med information
Han har flera gånger gett patienter besked om att de har en svår sjukdom, däribland cancer. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att patienten klarar av att ta till sig det som han säger.

– Många får en chock. Och min uppgift är att känna av att det inte blir för mycket. Och se till att det finns stöd och hjälp runtomkring för den här personen. Det blir en oerhört kris för den här personen, berättar han. 

Vill träffas
Per-Ola Jakobsson brukar inte förbereda sig på något särskilt sätt innan han berättar att en patient har cancer. Men han vill att det sker på plats. 

– Jag brukar ringa och be patienten komma till vårdcentralen. Helst ska en anhörig följa med också. För min egen del handlar det om att våga vara där hela vägen, ända in i den djupaste svarta emotionen som det här rör upp, berättar han. 

Får man någon utbildning i det här när man studerar till läkare?

– Man går inte någon direkt kurs, men man pratar en del om det. Sen är man kanske med äldre kollegor och ser hur de gör när man själv är ny. 

Får man som läkare visa känslor?

– Det får inte ta överhanden utan det är patienten som är i fokus. Men om jag fäller en tår så är det ett bevis på att jag finns där känslomässigt.  


Tema: Cancer

Hela vecka 16 hade vi på P4 Blekinge temavecka om det ständigt aktuella ämnet cancer. 

Vi försökte belysa cancer ur alla tänkbara vinklar och perspektiv. 

Behöver du råd och stöd kring cancer? Ring Cancerfondens stödtelefon på 020-595959. 

Här finns all rapportering rån temavecka samlad. 

näracancer.se kan du som är ung och står nära någon som har cancer få stöd och hjälp. 

Cancerrådgivningen ger stöd och svar till allmänheten i frågor om cancer.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".