Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler vill äta svensk gris

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 12.19
Grisbonde: Det har varit kämpiga år
(1:29 min)
Dessa kultingar är bara några timmar gamla.
1 av 6
Dessa kultingar är bara några timmar gamla. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
Svinproducent Markus Hansson blickar ut över suggorna. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
2 av 6
Svinproducent Markus Hansson blickar ut över suggorna. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
En sugga. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
3 av 6
En sugga. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
De nyfödda kultingarna är hungriga. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
4 av 6
De nyfödda kultingarna är hungriga. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
En sugga med sina kultingar. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
5 av 6
En sugga med sina kultingar. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
Dräktiga suggor. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
6 av 6
Dräktiga suggor. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio

Det går bättre för svenska grisbönder. Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, beror det på att bönderna får bättre betalt för slaktgrisarna och att fler efterfrågar svensk gris.

För svinproducent Markus Hansson i Knislinge i Östra Göinge betyder den här utvecklingen mycket.

– Ja, man kan ta ut en lön och leva som en vanlig människa. Man kan anställa någon mer så att man kan jobba något mindre. Slippa ligga vaken om nätterna och fundera på hur man ska få ihop det, säger han.

Markus Hansson har varit i svinproduktionsbranschen i 16 år och även om det gått både upp och ner så upplever han att det mest gått nedåt.

Men de senaste två åren har trenden brutits. Importen av utländskt griskött minskar samtidigt som fler konsumenter vill ha svenskt kött.

Margareta Åberg som är ansvarig för grisfrågor på LRF tror att en anledning är debatten om utländsk svinproduktion i media där hög användning av antibiotika och avknipsade grisknorrar stått i fokus. Konsumenterna är mer medvetna helt enkelt.

Markus Hansson hoppas såklart att det här ska hålla i sig:

– Man tvivlar alltid, det gör man, för man har sin historia bakom sig med kämpiga år. Men ja, man kan inte mer än hoppas att det ska finnas medvetna konsumenter som köper vårt kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".