Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyra ungdomsutredare blev en

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 05.19
"Vuxenbrott och trafikbrott sätts på vänt"
(3:38 min)
Helena Renberg, förundersökningsledare hos Karlskronapolisen fördelar ungdomsbrottsärenden på vana och ovana utredare.
1 av 2
Helena Renberg, förundersökningsledare hos Karlskronapolisen fördelar ungdomsbrottsärenden på vana och ovana utredare. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Polisman i glasögon framför en turkos vägg
2 av 2
Magnus Bergman, Polisens lokalområdeschef i Karlskrona är van att prioritera upp eller ner bland Polisens ärenden. Foto: Linn Elmstedt/Sveriges Radio

Antalet ungdomsbrottsutredare i Karlskrona har minskat från fyra till en person efter polisens omorganisation. Nu tvingas polisen låta andra brottsutredningar bli liggande.

För ett och ett halvt år sen fanns fyra ungdomsbrottsutredare och en förundersökningsledare i Karlskrona kommun.

– Men nu har flera av dem gått i pension och andra har slutat, berättar Helena Renberg, förundersökningsledare hos Polisen i Karlskrona.

Inte rekryterat
Och några försök att  rekrytera fler som ska jobba med ungdomsbrott har inte gjorts. 

– Än så länge så har man inte gått ut med någon annons eller så, säger  Helena Renberg.

Vanliga handläggare
För ett och ett halvt år sedan kunde Helena Renberg lägga ut ungdomsärenden på specialiserade poliser som har stor erfarenhet av att prata med barn och unga, med föräldrar och med socialtjänsten.

Idag tvingas hon pytsa ut ungdomsärenden på vanliga handläggare som tidigare kanske aldrig arbetat med liknande frågor.

– Man måste underrätta vårdnadshavaren, ha kontakt med föräldrarna till den misstänkte, med målsägaren som ofta är under 18 år, med vittnen och deras föräldrar, socialförvaltningen, offentlig försvarare, målsägarbiträde. Det är mer omständligt och tar längre tid att utreda ungdomsbrott än ett annat brott, säger Helena Renberg.

Annat läggs på vänt
Ungdomsärenden ska enligt lag utredas inom sex veckor. Enligt Helena Renberg tvingas därför polisen att lägga vissa vuxenbrottsutredningar och trafikbrottsutredningar på vänt, för att hinna med ungdomsbrottsutredningar i tid.

Och med polisens omorganisation är det inte säkert att de specialiserade tjänsterna kommer att utlysas igen. Magnus Bergman, polisens lokalområdeschef i Karlskrona är medveten om att det fattas folk och också van vid att prioritera ner vissa ärenden när det behövs.

– Det har vi alltid levt med den här situationen att ibland så får man lägga vissa ärenden åt sidan för att koncentrera sig på andra, säger Magnus Bergman.

Till hösten kommer polisen att se över personalsituationen i hela regionen och först då kommer man kunna fatta beslut om det ska anställas fler ungdomsbrottsutredare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".