Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ronneby går i bräschen för online-undervisning

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 04.55
"Jag har svårt att skicka en handledare till Eringsbodaskolan varje dag"
(3:43 min)
Yazan Hamdan, studiehandledare i arabiska i Ronneby kommun
Studiehandledaren Yazan Hamdan håller online lektion med elever på gymnasieskolan Knut Khan i Ronneby. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Ronneby kommun håller på att bygga upp ett team av studiehandledare som kan undervisa nyanlända elever via datorn, över kommungränserna.

Från första augusti kan det nämligen bli möjligt för landets kommuner att köpa och sälja den tjänsten och då vill Ronneby vara först ut.

– Vi arbetar redan med studiehandledning online i skolorna, nu jobbar vi för fullt med en regionalisering. Vi vill kunna erbjuda studiehandledning online till 15 kommuner i sydostregionen, säger Henrik Lövgren, chef för samhällskommunikation i Ronneby kommun.

Trappar upp svenskan
Studiehandledning för nyanlända går ut på att undervisa elever i till exempel matte, NO eller SO på elevens modersmål först, för att sen gå över till lätt svenska i samma takt som eleverna blir bättre och bättre på svenska.

I och med de stora flyktingströmmarna till Sverige har många kommuner börjat med fjärrundervisning, alltså att undervisa elever via datorn. Något som kan underlätta om till exempel en arabisktalande lärare finns på en av skolorna i Ronneby, men behövs samtidigt på andra skolor i kommunen.

Skollagen kan ändras
Från första augusti kan skollagen ändras och göra det möjligt för lärare att fjärrundervisa elever även i andra kommuner. Och redan innan lagändringen trätt i kraft håller Ronneby kommun på att bygga upp ett team av fjärrundervisande lärare som från höstterminen ska kunna ta sig an elever även i andra kommuner.

Henrik Lövgren kan tänka sig olika former av studiehandläggning. Till exempel undervisning på plats en dag i veckan och online de andra dagarna. Eller att man undervisar flera elever i olika städer samtidigt, genom studiehandledning via datorn.

EU-pengar till kommunsamarbete
För att ro i hamn fjärrundervisningen över kommungränserna har Ronneby kommun sökt EU-pengar för att kunna anställa fler studiehandläggare och förfina metoderna.

På Integrations-och utbildningscentret i Ronneby sitter Yazan Hamdan och studiehandleder några elever på gymnasieskolan Knut Khan på arabiska.

– De är i skolan tio minuter härifrån och jag sitter här. Vi har lektion online. Det finns en stor tv-skärm och allt som skrivs på tavlan kan vi zooma in och zooma ut. Ofta kan de ämnet, men inte språket och då hjälper vi till, säger Yazan Hamdan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".