Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företag ska lockas anställa nyanlända

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 11.39
"Behöver sänka trösklarna"
(3:50 min)
Nada Nedelén, arbetsförmedlingen, Torbjörn Lind, Ronneby kommun, Fredrik Gummesson, Karlshamns kommun, David Fridlund, arbetsförmedlingen och Pia Holgersson, Karlskrona kommun samarbetar i kraftsamlingen.
Nada Nedelén, arbetsförmedlingen, Torbjörn Lind, Ronneby kommun, Fredrik Gummesson, Karlshamns kommun, David Fridlund, arbetsförmedlingen och Pia Holgersson, Karlskrona kommun samarbetar i kraftsamlingen. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Det krävs samarbete för att ta tillvara all kompetens och erfarenhet bland nyanlända och därför bjuds nu företag i hela länet in till informationsträffar.

Det är viktigt att nyanlända i Blekinge får jobb och att deras kompetens blir kvar i länet. Och då behöver det privata näringslivet förstå vikten av att anställa och även få hjälp att göra det. Det menar David Fridlund som är chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge.

– Vi vill ju att fler stannar kvar och bosätter sig i Blekinge.

Kompetensen är hög bland de nyanlända. 58 procent av dem som är inskrivna på arbetsfömedlingen i Blekinge har gymnasieutbildning eller högre utbildning och 30 procent har eftergymnasial utbildning.

– Vi har ju allt ifrån läkare till pedagoger till personer som har IT-bakgrund, det är väldigt varierande.

Och för att kraftsamla på att både få företagen att anställa men också hjälpa entreprenörer att starta nya företag så samarbetar Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Region Blekinge, Migrationsverket, och kommunernas näringslivsenheter och bjuder in företag till träffar i maj och juni över hela länet.

Nada Nedelén, verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen, har dragit igång samarbetet och har redan fått positiv respons:

– Jag har pratat med ett antal företag som tackat ja.

Och på träffarna kommer bland annat företag som redan gjort nyanställningar att delta och berätta om sina erfarenheter:

– Vi har ju företag som redan anställt nyanlända och vi har bjudit in ett antal av de företagen. Och mina förhoppningar är att företag tittar lite längre fram och ser på framtida behov och att de ser den stöttning de kan få från arbetsförmedlingen, säger hon.

 

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".