Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pojke tog livet av sig på HVB-hem

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 05.30
Gode mannen: Jag har kvar hans sista SMS
(4:22 min)
Mohammed Yassin, här med sin dotter, var 17-åringens gode man.
Han var ledsen för att han ännu inte varit på Migrationsverket, säger pojkens gode man, Mohammed Yassin här med sin dotter. Foto: Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

En 17-årig pojke har tagit livet av sig på ett HVB-hem i Blekinge för ensamkommande flyktingbarn. Hans kamrater på boendet kräver nu att hela händelsen utreds. 

Sjuttonåringen hade mått dåligt en tid men bedömdes sedan må lite bättre. Så en natt för två veckor sedan tog han sitt liv på hemmet i Blekinge.

– Jag minns hans sista sms där han skrev "jag mår inte bra". Jag ringde personalen som ringde sjukvården. Vi gjorde vad vi kunde, men ändå blev det så här, säger Mohammed Yassin, 17-åringens gode man.

Stor oro
17-åringen saknade sin familj och enligt Mohammed Yassin blev oron ännu större när hans bokade intervjuer med Migrationsverket ställdes in.

Första gången ställdes den in för att Migrationsverket hade för mycket att göra och andra gången för att hans advokat åkte till fel ort.

– Många saker har påverkat. Men han har väntat länge och fick inte komma till Migrationsverket och berätta vad han varit med om. Det påverkade honom, säger Mohammed Yassin.

Placerades i Olofström
17-åringen blev i somras kommunplacerad i Olofströms kommun. Ann-Sofie Ström, förbundschef för Cura Individ där 17-åringen bodde, säger att det inte fanns några signaler om självmordet.

– Vi har pratat om det i efterhand men ingen kan säga att det fanns någon direkt signal om att det här skulle hända. I efterhand kan vi däremot tolka saker som pojken sagt eller gjort som en signal. Men det är lätt att se sådant i efterhand, säger Ann-Sofie Ström.

Andra ungdomar på boendet som P4 Blekinge har varit i kontakt med, menar dock att signalerna om att 17-åringen mådde väldigt dåligt fanns där.

Kräver utredning
Till exempel isolerade han sig på sitt rum och när han var med de andra kunde han stirra i taket under långa stunder.

Ungdomarna upplever att de här signalerna inte togs på allvar och de har nu lämnat över en skrivelse till Cura Individ med krav på en utredning.

– Ungdomarna har reagerat och vi ska också göra en lex Sarah-utredning, säger Ann-Sofie Ström.

Även landstinget Blekinge har inlett en lex Maria-utredning för att ta reda på om de vårdat 17-åringen på ett korrekt sätt.

Ändrar rutiner
Olofströms kommun, som utredde pojkens situation och placerade honom på HVB-boendet, ändrar också sina rutiner.

Efter den här händelsen ska de ha tätare kontakter med HVB-hemmen och personalen ska trauma-utbildas.

– Det är viktigt att vi får mer kunskap kring trauma och vilka signaler dessa barn och ungdomar visar upp efter det dem upplevt i sin flykt eller i sina hemländer. Så att de hamnar rätt när vi lotsar dem vidare, säger Anna Brandholm, verksamhetschef på socialförvaltningen i Olofström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".