Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget fick inte reda på självmordet

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 14.07
Chefläkare: Mörkertal bland självmord hos flyktingbarn
(1:40 min)
Peter Valverius överläkare beroendeenheten landstinget Blekinge. Foto: Carina Melin
Peter Valverius, chefläkare för psykiatrin i landstinget Blekinge. Foto: Carina Melin

Det tog över en vecka innan landstinget Blekinge fick veta om 17-åringen som tog livet av sig på ett HVB-hem i Blekinge. Först när P4 Blekinge hörde av sig kunde de inleda en lex Maria-granskning.

Det var först efter en kontakt med P4 Blekinge som chefläkare, Peter Valverius, fick kännedom om 17-åringens självmord - en information som brukar nå landstinget inom 48 timmar efter ett självmord.

Först då kunde landstinget inleda en lex Maria-utredning, något som alltid ska göras om den som tagit livet av sig varit i kontakt med sjukvården den senaste månaden.

Risk för mörkertal
– Det finns en risk för ett mörkertal bland asylsökandes självmord och framför allt bland barn- och ungdomar som är asylsökande, säger Peter Valverius, chefläkare för psykiatrin i landstinget Blekinge.

Men i fallet med 17-åringen hade alltså landstinget efter en vecka fortfarande inte fått kännedom om självmordet.

Saknar personnummer
Peter Valverius tror att personalen på HVB-hem ibland inte vet vad de får säga, men också att asylsökande saknar personnummer och av den anledningen faller utanför systemet.

– Jag har pratat med ett par kollegor och fått kunskap att det här kan ha hänt tidigare, säger Peter Valverius.

På andra platser i landet?

– Ja, på andra platser.

Tre okända självmord
Nyhetsbyrån TT jämförde i mars i år offentliga register med enkätsvar från landets kommuner, och hittade minst tre självmord bland ensamkommande flyktingbarn - självmord som inte nått centrala myndigheter som till exempel Inspektionen för vård och omsorg.

Peter Valverius menar att det råder ett informationsglapp som han tänker lyfta i landstinget Blekinge. 

– Jag ska ta upp det här i landstinget för att se om vi kan hitta ett sätt så att vi får den här informationen, säger Peter Valverius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".