Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chefsflykt från omsorgen - tio har sagt upp sig på ett år

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 04.55
Vision: Nu måste det till åtgärder snabbt
(2:38 min)
En man i en rullstol. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Fackförbundet Vision beskriver arbetssituationen för cheferna inom äldre- och handikappomsorgen i Karlskrona kommun som "kaotisk".

Områdescheferna har enligt facket Vision en ohållbar arbetstyngd.

Tuff arbetssituation
Områdescheferna förväntas klara flera mycket tidskrävande administrativa arbetsuppgifter som att ständigt göra ändringar i scheman och att ringa in sjukvikarier. Uppgifter som måste lyftas av deras axlar för att de ska ha en rimlig chans att kunna sköta sina övriga arbetsuppgifter, enligt facket.

– Medlemmar ringer och gråter i telefonen. De känner sig jättestressade och trötta. Flera är faktiskt nära sjukskrivningar, säger Marie Petersson, ordförande i Visions kommunavdelning.

Drabbar äldre och handikappade
Facket varnar även för att chefernas situation kan leda till att de äldre och handikappade inte får den hjälp som deras biståndsbeslut ger dem rätt till.

– Det är till och med svårt för cheferna att hinna med att prata med brukarna och deras anhöriga, säger hon.

Krav på åtgärder
Chefsflykten, tio områdeschefer har sagt upp sig på ett år, innebär att Vision kräver åtgärder för att omsorgen i Karlskrona inte ska dräneras på ledarskap. Facket har begärt att få träffa ledningen inom kort för att diskutera hur områdescheferna har det. Med sig har facket en lista med krav på förändringar. 

Förvaltningscheferna för omsorgen, Martin Olsson som leder äldreomsorgen och  Claes Wiridén som är handikappförvaltningens chef, håller båda till viss del med om Visions bild att områdescheferna har mycket att göra på jobbet.

Martin Olsson säger att han i samråd med de fackliga organisationerna och Arbetsmiljöverket håller på att ta fram åtgärder. Claes Wiridén säger att handikappförvaltningen redan idag har vidtagit åtgärder som ska  avlasta cheferna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".