Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jan Björklund (L) vill öppna flygverkstaden i Kallinge igen

Uppdaterat onsdag 18 maj 2016 kl 13.20
Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 10.44
"Kan man rusta ner så kan man rusta upp"
(4:38 min)
Allan Widman (L) ordförande i försvarsutskottet och Jan Björklund partiledare Liberalerna.
1 av 2
Allan Widman (L) ordförande i försvarsutskottet och Jan Björklund partiledare för Liberalerna besökte F17 i Kallinge idag. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Sven Barbus fd chef för Flygverkstaden i Kallinge.
2 av 2
Sven Barbus fd chef för Flygverkstaden i Kallinge.

Liberalernas partiledare Jan Björklund och försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) besöker idag F17 i Kallinge. 

Jan Björklund anser att det var fel att avveckla flygverkstaden i Kallinge och att den ryska upprustningen är argument nog för att öppna den igen. 

– Utvecklingen i Östersjöområdet och det ryska aggressiva beteendet gör att vi måste förstärka vårt försvar igen. Blekinge har ju två viktiga baser som är viktiga för hela Sverige. Det är olyckligt att flygplanen inte kan repareras på plats, vilket är en följd av att flygverkstaden stängdes, säger han. 

Hur ska Liberalerna kunna få igenom det förslaget?

– Vi kan inte göra annat än att argumentera för att det är ett dåligt beslut som tagits. Kan man rusta ner så kan man rusta upp.   

För att få råd vill Liberalerna tillföra försvaret två miljarder mer per år.

Sven Barbus, före detta chef för flygverkstaden på F17, tycker att förslaget är bra, men svårt att genomföra på kort sikt.

Han hänvisar till en pågående översyn av materiel- och logistikförsörjning inom försvaret. I uppdraget ingår att göra justeringar av den verksamhet som överförts till FMV.

– Jag både hoppas och tror att flygverkstäderna återförs till försvaret och insatsförbanden, vilket på sikt skulle kunna innebär att en verkstad i Kallinge byggs upp igen, säger Sven Barbus.

Bakgrund: 
Försvarets Flygverkstäder i Kallinge, Luleå och Såtenäs togs av rationaliseringsskäl över av Försvarets Materielverk, FMV, 2013. Samtidigt ålades FMV att spara över 200 miljoner kronor.

Efter en utredning om att minska antalet flygverkstäder kom beslutet att det var Kallinge som skulle läggas ner. Utredningen ifrågasattes starkt av fack och personal på Flygverkstaden i Kallinge. Vid årsskiftet var nerläggningen avslutad och nu återstår endast de tomma lokalerna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".