Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
PUBLIKNÄTVERKET

Roland lever med skadorna efter polio

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 11.47
"Det är nerver som klipps av"
(7:26 min)
Närbild på en man med grått skägg och glasögon.
1 av 2
Sjukdomen han hade som ung gör sig nu påmind igen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
En man sitter i en rullstol i ett kök.
2 av 2
Trots sjukdomen så är Roland en glad och positiv prick. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

79-årige Roland Janicke i Lyckeby fick polio när han var tonåring. Nu har skadorna kommit tillbaka och gör honom rullstolsburen.

När Roland Janicke var 17 år fick han viruset polio och hans nervsystem slutade fungera. Hela kroppen slogs ut och han kunde varken röra armar eller ben.

Symptomen tillbaka
Han lyckades överleva sjukdomen, få igång nerverna igen och bli frisk. Men så många år senare kommer symptomen tillbaka och det visar sig att han har post-polio, vilket innebär att musklerna förlamas. 

– Polioskadan kom tillbaka och det sker en försvagning av musklerna hela tiden, säger Roland Janicke. 

Benen förlamade
Sedan fyra år tillbaka är han rullstolsburen och kan inte längre gå. Han har känsel i hela kroppen, men har ingen rörelseförmåga kvar förutom i ena handen och den andra armen. 

– Jag kan resa mig upp och ställa mig upp på raka ben men jag kan inte flytta benen. 

Fortsätter vara aktiv
Trots alla problem med sin kropp så är Roland Janicke ändå vid gott mod och en väldigt aktiv person.

Han läser mycket, cyklar en mil varje dag på en specialgjord träningscykel, målar, gör egna silversmycken, har en egen blogg och så gillar han att lyssna på musik.

– Jag klarar det mesta och är ute och kör med min elrullstol varje dag. Jag tycker nästan själv att det är konstigt att jag klarar mig så bra på egen hand. Men jag orkar det fortfarande och tycker att jag har livskvalité.  

Hur gör du för att hålla humöret uppe? 

– Det är nog medfött, det har jag inget bra svar på, säger Roland Janicke. 

Fakta om polio

De flesta smittade får inga symtom alls, många får endast mycket lätta influensaliknande besvär och bara en liten del av de smittade drabbas av förlamningar. Hos de som får symptom debuterar sjukdomen med feber, huvudvärk, illamående och kräkningar och kan alltså, i ett fåtal fall, omkring 1 av 200 personer, inom några dygn följas av förlamningar i såväl extremiteter som andningsmuskulatur. Om andningsmuskulaturen drabbas är dödlighetsrisken stor.

Många förlamningsfall blir förbättrade. Resttillstånd är dock vanliga och kan förvärras efter många år, så kallade post-poliosyndrom (PPS). PPS kan uppträda 20-40 år efter en akut poliomyelit och ge ny muskelsvaghet och atrofi av extremitetsmuskler, ögon- och andningsmuskulatur.

KÄLLA: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".