Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friskolan: Det har vinklats som en flyktingfråga

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 10.25
"Visst har föräldrarna varit kritiska, men det har inte påverkat vårt beslut"
(1:58 min)
Göran Hedström som är affärsutvecklingschef på företaget
Göran Hedström som är affärsutvecklingschef på företaget Thoren Framtid. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.

Friskolan Thoren Framtid i Ronneby har inget emot att flyktingbarn flyttar in på Soft Center, enligt företagets affärsutvecklingschef. 

Däremot krävde företaget en omförhandling av hyreskontraktet då trappuppgången skulle delas av alla barnen, säger Göran Hedström som är affärsutvecklingschef på företaget.

Beslut om annan lokal
Men innan förhandlingen blev av så beslutades det att flyktingbarnen skulle gå i en annan lokal.

– Vi är positiv till den här verksamheten och vi tycker att rapporteringen är en anka. Visst har föräldrar varit kritiska, men det har inte alls påverkat vårt beslut, säger Göran Hedström.  

Vad är det som du anser vara en anka? 

– Man framställer det som om det är vår skola som stoppat verksamheten. Så är det inte. 

Skolan höll ett föräldramöte där runt 100 personer deltog. Föräldrarna hade farhågor och frågor runt etableringen av flyktingskolan, Start soft. Men enligt affärsområdeschefen, Katarina Sjögren-Edström, var de inte främlingsfientliga.

– Det fanns en oro att inte p-platserna skulle räcka vid hämtning och lämning, hur skolgården skulle användas och att det behövs mer sand för att dränera en redan ganska geggig skolgård, säger Katharina Sjögren-Edström.

– Och en oro över att det blir så många människor i lokalerna att personalen inte kan hålla reda på vilka som har rätt att vara där. Det var snarare kopplat till skolskjutningar, säger Katharina Sjögren-Edström.

Riskanalys har gjorts
Hon kan däremot inte svara för hur kritiken har låtit på sociala medier efter föräldramötet. I den riskanalys som skolan gjort står arbetsmiljön i fokus, alltså hur personalen ska kunna hålla koll på de små barnen.

– Jag är bestört över att det här har vinklats som en flyktingfråga när det handlar om arbetsmiljö, säger Katharina Sjögren-Edström.

Tidigare i dag rapporterade vi att flyktingskolan Start Soft begärde att få byta lokaler eftersom de inte kände sig välkomna.

– Jag fick beskedet att Start Soft inte kände sig välkomna", sa Tommy Svensson som är vd för Soft Center till tidningen Sydöstran


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".