Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Syrener passar bra till saft

Publicerat lördag 28 maj 2016 kl 08.11
"Den smakar som syrener doftar"
(4:11 min)
Petra Villani och syrener.
Petra Villani vet vad man kan göra med syrener. Foto: Emma Larsson samt arkivbild/Sveriges Radio

De är inte bara vackra, syrener gör sig även väldigt bra som saft. Det berättar bloggaren Petra Villani som delar med sig av receptet.

– Man gör ju fläderblomssaft och detta är precis samma sak fast med syrener. Det är ett sätt att krama alla droppar man kan ur den här härliga tiden då syrenerna blommar, som ju är så kort, säger Petra Villani.

Smaken beskriver hon som frisk och blommig.

Syrensaft

från Petras blogg 175 grader

Mitt recept innehåller ungefär hälften så mycket citronsyra som andra jag hittat på nätet. Jag tycker syran ger en lite för besk smak och tillsätter hellre lite mer pressad citron för att göra saften syrligare. Men eftersom citronsyran förutom att dra ur smak och färg ur blommorna, också verkar svagt hämmande på bakterietillväxten gör du bäst i att frysa in saften. I kylskåpet håller den sig bara en knapp vecka. Enklast är att fylla saften i pet-flaskor och frysa dessa. Tänk på att inte fylla flaskorna hela vägen upp.

INGREDIENSER

· Ca 30 blomklasar av den ljuslila syrenen (den som också kallas bondsyrén)

· 1 liter vatten

· 1 kg socker

· 15 g citronsyra (en halv påse)

· Tre små citroner

GÖR SÅ HÄR:

· Skölj blomklasarna. Rensa bort alla gröna blad och ta bort mittstjälken i varje klase. Jag tyckte det var enklast att klippa bort blommorna från stjälken med en liten sax, men man kan förstås också riva av dem med händerna. Lägg blommorna i en stor skål eller kastrull.

· Skala två av citronerna med en potatisskalare och lägg ner skalremsorna i skålen. Pressa ur saften ur alla tre citronerna och häll den över blommorna.

· Koka upp vatten och socker. Låt koka ett par minuter tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran.

· Häll den heta sockerlagen över blommorna och rör om. Sätt på ett lock, låt svalna och ställ sedan in skålen/kastrullen i kylskåpet. Låt dra i 3–4 dagar, rör om varje dag.

· Sila saften genom en silduk, en sliten (ren) kökshandduk eller en finmaskig sil. Häll upp den på väl rengjorda flaskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".