Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skattepengar gick till middagar och lyxigt boende

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 05.00
"Jag är chockad"
(3:17 min)
Ett kollage med en bild på ett kvitto från systembolaget, på en flaska champagne och på Carola i rosa klänning
1 av 3
Totalt fem flaskor champagne av sorten Möet & Chandon och Taittinger inhandlades. Foto: Sveriges Radio, TT.
Ett kvitto över fem champagneflaskor från Systembolaget.
2 av 3
Champagnen gick på nästan 2 000 kronor. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

När Carola uppträdde med sin julkonsert i Karlskrona i november såg kommunens nöjeschef Michael Fransson till så att skattebetalarna bjöd henne på fem flaskor champagne till en kostnad av nästan 2 000 kronor.

Lyssnarnas reaktioner på nyheten. 

– Det är ett brott mot kommunens alkoholpolicy och ett överskridande av taket för vad en gåva från kommunen får kosta, säger Elina Gustafsson (S) som är ordförande i det kommunala bolaget.

Champagnebjudningen är bara ett exempel på hur nöjes- och eventchefen Michael Fransson, som lämnade sin tjänst i förra veckan, har slösat med skattebetalarnas pengar, visar den granskning som P4 Blekinge har gjort.

Tjusigt boende
Vår genomgång av bokföringen visar att Michael Fransson och hans ledningsgrupp vid flera tillfällen har bott flott när de varit på arbetsresor. Exempelvis bokades några av Stena Lines dyra hytter med havsutsikt när ledningsgruppen hade sammanträde på Polenfärjan. Vid ett annat tillfälle bodde hans sällskap på hotell för 2 500 kronor per person och natt.

Dyr mat och dryck
När Michael Fransson var värd för bjudningar fick gästerna emellanåt dyr mat och dyrt vin. Vid ett tillfälle bjöd han på råbiff och kalv för 300 kronor portionen.  Vid ett annat tillfälle beställdes det in en flaska rött vin för 350 kronor och vitt vin för 120 kronor per glas. 

Vid ett tredje tillfälle åt gästerna entrecote och gös och efterrätter för totalt cirka 400 kronor per person. Det är en summa som går över kommunens tillåtna gräns för representation.

Chockad
Elina Gustafsson (S) ordförande i det kommunala bolaget Utveckling i Karlskrona AB, säger att hon är chockad över det som kommit fram när P4 Blekinge har gått igenom bolagets bokföring.

– Alla människor borde ha en inre moralisk kompass och en känsla för vad som är rätt och fel, säger hon.

Elina Gustafsson riktar stark kritik även mot bolagets före detta vd Thomas Peters, vilken precis som Michael Fransson nyligen har lämnat sin tjänst.

– Om inte den enskilde tjänstemannen känner till vilka regler som gäller för representation så ska åtminstone bolagets vd göra det, säger Elina Gustafsson.

Kände du till tidigare att Fransson och Peters har ägnat sig åt en vidlyftig representation?

– Nej.

Men P4 Blekinge kan berätta att styrelseordföranden Elina Gustafsson i vart fall borde känna till spenderivern.

– Vi har sett det här sedan tidigare och sagt ifrån till styrelsen att detta måste man göra något åt, säger Bo Löfgren (L) som är revisorsuppleant i det kommunala bolaget.

Tvingades sluta?
Elina Gustafsson svarar så här på frågan om det finns ett samband mellan att de två cheferna helt nyligen har avslutat sina anställningar och deras slöseri med skattebetalarnas pengar.

– Det hänger inte ihop med varandra, det är två olika händelser, säger hon.

Revisor Bo Löfgren ger oss ett annat svar.

– Det är väl inte så svårt att se ett samband med detta när man har haft den här kritiken. Men även styrelsen har ett ansvar och det har man inte märkt något utav, säger han. 

Michael Fransson var när han slutade för en kort tid sedan verksamhetsansvarig för det kommunala bolaget Utveckling i Karlskrona.

Vi har sökt Michael Fransson och Thomas Peters för en kommentar men utan att lyckas.

Till SVT Nyheter Blekinge säger Michael Fransson att han i många stycken varit slarvig och obetänksam.


Karlskrona kommuns riktlinjer för gåvor

Ur dokumentet "Riktlinjer för representation, avtackningar och gåvor", fastställt av kommunfullmäktige: 

"I samband med att för Karlskrona kommun viktiga avtal tecknas, att värdefullt samarbete inleds eller avslutas, vid invigningar eller jubileer och liknande kan representationsgåva överlämnas till representant för annan myndighet, företag eller motsvarande. Exempel på sådan gåva kan vara blommor, fruktkorg, chokladkartong eller liknande. Till jubilerande förening kan en mindre penninggåva överlämnas som uppvaktning, då detta gagnar föreningen."

Karlskrona kommuns riktlinjer för representation

"Det viktigaste kravet vid representation är att den har ett omedelbart samband med verksamheten. Kravet gäller både tidpunkten och platsen för representationen och de personer som deltar. Allmänt gäller att all representation ska ske med måtta och att kostnaderna ska hållas inom rimliga och försvarbara gränser. Man ska också vara särskilt försiktig med ofta återkommande representation mot en och samma person eller grupp av personer.

Vid intern representation får inga andra alkoholhaltiga drycker serveras än lättöl eller annat som kan jämställas med denna dryck. Vid enstaka tillfällen kan avsteg från denna huvudregel få göras."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".