Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många flyktingar utan psykhjälp

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 05.00
"Vi behöver en strategi"
(3:39 min)
Ett par knäppta händer som vilar på en bordsskiva.
1 av 2
Vissa patienter inom den psykiatriska vården tvingas stå tillbaka när resurserna inte räcker till. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Sjukvården i Blekinge kommer att tvingas prioritera för att ge asylsökande och flyktingar den psykiatriska vård de behöver och har rätt till.

I en strategi för flyktingsituationen pekar landstingets högsta tjänstemän på de behov som politikerna måste tillgodose de närmsta åren.

– Våra resurser räcker helt enkelt inte till. Det är därför vi behöver en strategi, säger Ralph Harlid som är landstingets planeringsdirektör.

Vissa får stå tillbaka
Det är de som har störst behov av vård som måste få den. En människa som riskerar att begå självmord till exempel behöver akut hjälp, och då kan andra inom den psykiatriska vården tvingas stå tillbaka när resurserna inte räcker till.

– Det kan också vara andra delar av sjukvården som måste stå tillbaka, men det är prioriteringar som politikerna måste göra, säger Ralph Harlid.

Och det är för att uppmärksamma politikerna på de utmaningar sjukvården står inför som landstingets högsta tjänstemän satt ihop en strategiplan.

Exempel från Värmland
Den innehåller bland annat exempel från Värmland där bara två procent av flyktingarna med psykiatrisk diagnos bedöms kunna få hjälp under 2016. Och det ställer stora krav på resten av sjukvården.

Sammanlagt har Blekinge fått 37 miljoner i statsbidrag för 2015 och 2016 för ökade kostnader för flyktingmottagande.

Kvällstid
Ralph Harlid föreslår nu att tio miljoner av dem används för att finansiera bland annat cellprovtagning på kvällstid, tandvård för nyanlända barn och ett mobilt team som ska kunna besöka asylmottagningar för att genomföra hälsosamtal med nyanlända.

Men statsbidraget är en engångssumma som måste användas före årets slut, så på sikt kommer inte pengarna att räcka när fler behöver vård, säger Ralph Harlid. Och påpekar att det då är politikernas uppgift att prioritera.

– Vi vill uppmärksamma politikerna på den här problematiken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".