Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya lagen gör 18-årige Mohsen hemlös

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 05.07
"Jag känner mig bruten"
(3:49 min)
Halvbild på Mohsen Nagavi, 18 år, som tittar in i kameran.
Mohsen Nagavi har ingen aning om vad som kommer hända med honom i framtiden. Foto: Privat

Nu får personer som nekas asyl inte längre bistånd eller bostad. Det drabbar bland annat 18-åriga Mohsen Nagavi.

Tanken med lagändringen är att den ska få fler att lämna landet istället för att stanna i Sverige utan uppehållstillstånd. Men för många är det inget alternativt att lämna Sverige.

En av många drabbade
18-åriga Mohsen Nagavi är en av dem som lagen drabbar. Han väntas åka till Afghanistan, ett land han aldrig har varit i. Just nu sover han på soffan hos en volontär från Svenska Kyrkan i Karlshamn.
– Om jag inte kände henne skulle jag förmodligen sova på gatan, säger Mohsen Nagavi.

Har inget val
Mohsen kom till Sverige för två år sedan. Under den tiden har han bott på HVB-hem och asylboenden, men från och med första juni har han inte rätt till varken boende eller ersättning från staten.

Hans asylansökan har avslagits tre gånger och det innebär att han förväntas lämna Sverige, antingen för att söka asyl någon annanstans eller för att återvända till Afghanistan. Men det är inget alternativ för Mohsen.

– Om jag hade ett alternativ skulle jag inte stanna här, med alla problem.  Men var ska jag ta vägen? Jag kan inte åka tillbaka till Iran, inte till Afghanistan. Vart ska jag åka? undrar Mohsen.

Vet inte vad som ska hända
Mohsen Nagavi föddes i Iran, men hans föräldrar var afghanska. Därför vill svenska staten utvisa honom till Afghanistan. Men Mohsen har aldrig ens varit i Afghanistan, han känner ingen där, kan inget om landet och åker han dit är han rädd att han ska bli misstänkt för att vara en iransk spion.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Min hjärna funkar inte ordentligt, jag känner mig helt fast. Just nu får jag lite hjälp från Svenska Kyrkan, men jag vet inte ens vad som kommer hända imorgon.

"Ett nej är ett nej"
Cirka 4 500 personer runt om i Sverige påverkas av den här lagändringen. De nya reglerna gäller inte för barnfamiljer eller barn och ungdomar under 18 år, men alla andra som har fått ett beslut om avvisning blir nu utan boende och ersättning.

Fredrik Lundh Sammeli (S) är ordförande för riksdagens socialförsäkringsutskott. Han menar att det här är en nödvändig lagändring.

– Ett ja är ett ja, och då ska man få en snabb etablering i samhället med jobb, utbildning och bostad. Och ett nej är ett nej, och då ska man lämna landet. Det här är en del i det, att då har man inte heller möjlighet till boende och bidrag om man är vuxen utan barn, säger han.

Hur ser ni på risken att det här till exempel leder till större hemlöshet?

– Det finns alltid risker med lagförändringar, men grunden till varför vi gör detta är att har man fått ett avslag och fått det överprövat så har man en skyldighet att lämna landet.

Och om man inte gör det?

– Då blir det en polisiär fråga.

Har inte staten ett ansvar att minska utsattheten?

– Vi har ett jättestort ansvar som land att tillsammans med andra länder i Europa möta den flyktingkatastrof som råder. Sverige har gjort enorma insatser under lång tid och kommer göra det framöver, men det är också viktigt att vara tydlig med den politik vi har. 

Mohsen Nagavi är uppgiven.

– Jag känner mig väldigt bruten. Den mest hjälplösa mannen på jorden. Den mest otursdrabbade mannen i Sverige.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".