Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyra anställda stängs av på HVB-hemmet Rosen

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 04.56
"Det är ju inte så att ingen har lämnat in"
(3:16 min)
Utdrag ur belastningsregistret
Utdrag ur belastningsregistret tar inte mer än två veckor att få ut. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Sen i höstas har åtta personer arbetat på Rosen och Torpet, boenden för ensamkommande barn, utan att ha de rätta intygen. 

Först när vi börjar ställa frågor tar chefen på utredningsenheten för ensamkommande barn i Karlshamn, Emma Käll Carlander, dem ur tjänst.

– Den akuta situationen i höstas gjorde att vi fick ta in all personal som fanns att tillgå för att säkerställa säkerheten och tillsynen av barnen, säger Emma Käll Carlander. 

För att få arbeta med barn och ungdomar måste man visa ett utdrag ur belastningsregistret. I ett sådant register kan man se om personen varit dömd för till exempel mord, dråp, misshandel, kvinnofridskränkning, sexualbrott, hets mot folkgrupp, diskriminering, eller narkotikabrott. Alltså saker som skulle göra det olämpligt att anställas för att arbeta med barn och ungdomar.

Om det skulle finnas anteckning om brott görs en noggrann kontroll för att bedöma om personen ändå kan anställas.

Men sammanlagt åtta anställda på Rosen och Torpet kunde alltså inte uppvisa ett utdrag. 

Hur kunde de fortsätta att jobba utan att ni visste om de hade begått några brott eller inte?

– Vi behövde tillsynen över barnen eftersom det var oroligt på boendet. Vi hade till exempel alltid dubbel personal på natten så att det inte förekom något ensamarbete, säger Emma Käll Carlander.

Kylskåpet låstes mellan måltiderna
Vi har tidigare berättat om HVB-hemmet Rosen där ett tjugotal killar i 15- och 16-årsåldern upplevde att de inte kan äta sig mätta och där kylskåpet låstes mellan måltiderna.

Stängs av först då vi ställer frågor
Av de åtta som sen i höstas arbetet på HVB-hemmet Rosen och boendet Torpet utan att visa upp utdraget ur belastningsregistret, har nu fyra lämnat in intyget utan anmärkningar.

Men ytterligare fyra har ännu inte gjort det. Och efter att vi börjat ställa frågor till socialförvaltningen i Karlshamn, stängs de nu av från arbetet i väntan på att intyget ska lämnas in.

– Man behöver definitivt ha det. I vår verksamhet när det gäller barn och ungdomar i HVB-hem, familjehem och kontaktfamiljer, säger Lavona Johansson, verksamhetschef på omsorgsförvaltningen i Karlshamn 

Hur ser du på det att de här personerna har kunnat jobba utan att visa upp intyget?

– När det gäller lagstiftningen så är vi definitivt av den ståndpunkten att vi ska följa lagen. Det finns en anledning till att det är lagstiftat runt det. Det handlar om skyddet för våra barn och unga, säger Lavona Johansson.

Vi frågar Emma Käll Carlander varför hon inte har sett till att intygen kommit in.

– Jag har kontrollerat det löpande och påtalat det för personalen att det här måste in. Det är ju inte så att ingen har lämnat in, utan det är ett fåtal som släpat efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".