Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler barn söker till psykiatrin

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 05.05
"Lidandet blir mindre"
(2:24 min)
barn som leker doktor. Foto: Peter Hoelstad/TT
Allt fler 7 till 12-åringar besöker BUP. Foto: Peter Hoelstad / TT

Antalet patienter på Barn- och Ungdomspsykiatrin, BUP, ökar stadigt, och den största ökningen sker i åldersgruppen 7 till 12-åringar. Men det är inte ett problem, enligt verksamhetschefen.

Sedan 2012 har antalet 7 till 12-åringar som besöker BUP ökat med närmare 30 procent. Men det är inget som oroar Maria Holst-Ekholm, verksamhetschef på barnpsykiatrin i Blekinge. Istället tror hon att ökningen kan tyda på en positiv utveckling.

– De senaste åren har skola och andra myndigheter blivit väldigt duktiga på att upptäcka psykisk ohälsa hos barn och unga. Man har större medvetenhet i samhället i stort, och man uppmärksammar barnen tidigare och ser till att de får hjälp, säger Maria Holst-Ekholm.

Så egentligen är det en positiv utveckling?

– Jag tycker det. Är det fler som får hjälp, i tidigare ålder, så kan man tänka att lidandet blir mindre.

Den åldergrupp som står för de flesta besöken på BUP är fortfarande 13 till 17-åringar, men den grupp som ökar snabbast är 7 till 12-åringar. Sedan 2012 har antalet besök från den åldersgruppen ökat med cirka 30 procent, och fortsätter ökningen på samma sätt finns risken att 7 till 12-åringar går om 13 till 17-åringar som den vanligaste åldersgruppen att söka vård för psykisk ohälsa.

"Vi hanterar det"

– Man är alltid orolig att det blir en ökning som är så stor att vi inte kan hantera den med den personal vi har. Men i dagsläget så hanterar vi det, även om det är stressigt för personalen av och till.

– Fortsätter det i denna takten så får vi gå till våra politiker och äska mer pengar och få en större verksamhet helt enkelt.

Men ni äskade ju tolv miljoner förra året och fick två. Det verkar ju vara svårt att få tag på pengar. Hur känner ni inför det?

– Det är ju en oro, så klart. Och där gör vi vårt bästa för att prata för vår verksamhet och få gehör i nämnden.

Det vanligaste som patienterna i den här åldersgruppen behöver hjälp med när de kommer till BUP är utredningar för att se om barnet har till exempel ADHD eller Autism.

Första linjen

Situationen på BUP är ansträngd, enligt Maria Holst-Ekholm, men just nu jobbar landstinget på att utveckla en så kallad första linje. Det är en ny avdelning som ska ligga på länets vårdcentraler, och där ska barn med lindrigare psykisk ohälsa kunna få hjälp.

– Det vet vi inte heller vad det får för konsekvenser för vår verksamhet. Kanske får en del av våra patienter hjälp inom första linjen, säger Maria Holst-Ekholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".