Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemtjänstpersonal kan bli brandmän

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 05.41
"Det finns inget som hindrar hemtjänstpersonal från att också vara brandmän"
(2:48 min)
Anna Henningsson står i förgrunden framför brandstationen i Karlskrona
Om man ligger klämd i en bil spelar det inte någon roll vad som står på ryggen, då behövs bara en första insats, säger Anna Henningsson som är räddningschef i Östra Blekinge. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Det blir allt svårare att bemanna deltidsbrandkårer på glesbygden. Därför kan framtidens hemtjänstpersonal i Östra Blekinge också få jobba som brandmän.

Räddningstjänsten i Östra Blekinge vill se över hur brandkårer på glesbygden ska bemannas i framtiden. Ett alternativ skulle kunna vara att vidarutbilda kommunanställd personal som väktare, hemtjänstpersonal och sjukvårdare till att också bli deltidsbrandmän. 

– Jobbar man i hemtjänsten finns det ingenting som hindrar att man dessutom kan vara deltidsbrandman. Att man släpper sitt jobb i hemtjänsten och rycker ut när ett larm sker, säger Anna Henningsson som arbetar som räddningschef i Östra Blekinge.

Bättre villkor
Förra veckan slöts ett nytt avtal har mellan Sveriges kommuner och landsting, Pacta, Vision och Kommunal som ska underlätta att rekrytera brandmän på detta vis.

I det nya avtalet står det bland annat att deltidsbrandmännen ska betalas per timme istället för vecka, och att lönen höjs under sommarmånaderna.

Brandkåren måste uppdateras
Systemet med deltidsbrandmän skapades på fyrtiotalet när det var vanligt att man bodde och arbetade på samma ort.

Men idag är det vanligare att boende på glesbygden jobbar långt därifrån, och det försvårar brandkårens beredskap. För att vara i beredskap, måste ju brandmännen vara på plats.

Positiv inför framtiden
Exakt hur man skulle utveckla brandkåren i Blekinges glesbygd är ännu oklart, men Anna Henningsson ser många möjligheter.

Det skulle kunna vara allt från att lära privatpersoner hur man gör en första insats vid en olycka, till att faktiskt utbilda hemtjänstpersonal att bli deltidsbrandmän.

– Det är vid det första ingripandet det behövs hjälp. Att ta till de enklare åtgärderna, exempelvis hjärt- och lungräddning och ta ner en brandsläckare. Det får vi förhoppningsvis snabbare om vi har fler personer som rör sig ute i de här områdena än vad vi har idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".