Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kontroller på minkgårdar

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 05.00
"Borde inte få vara så i ett modernt land"
(2:30 min)
Minkar i bur.
Minkar hålls i burar som ska vara godkända av Jordbruksverket. Foto: André Kvist/SR

I år har endast en minkgård inspekterats av Länsstyrelsen i Blekinge. Detta står i skarp kontrast till förra årets inspektioner.

Förra året inspekterades mer än en tredjedel av landets minkgårdar. Men i år har den siffran sjunkit. I Blekinge finns hälften av landets minkgårdar, mellan 35 och 40 stycken. Trots det har endast en inspektion gjorts i år. 

Hinner inte inspektera
Anledningen till de få inspektionerna ska vara att djurskyddshandläggarna har för stor arbetsbörda. Handläggarna hinner inte med eftersom de måste titta på anmälningar gällande många djurslag.

– Vi har ett antal anmälningsärenden som kommer in varje år. Vi ligger mellan 250 och 300 ärenden som kommer in. Anmälningsärenden har ökat och de tar tid, säger Anette Andersson, avdelningschef för djurskydd på länsstyrelsen i Blekinge. 

Anette Andersson är missnöjd med att det är så få inspektioner på minkgårdar. Men hon menar dock att de inte gör skillnad mellan djur och djur, att minkar endast är ett djurslag som de måste titta på. 

– Vi ligger inte i fas med det vi önskat kontrollera. Vi ska ju titta på flera olika djurslag, vi särskiljer inte ut minkarna på det sättet.

"Väldigt oroväckande"
Djurens Rätt är kritiska till att länsstyrelsen inte kontrollerar minkbranschen bättre. 

– Det är ju katastrofalt för då vet vi ingenting om hur det ser ut i år. Och politikerna kan inte säga att den här verksamheten är okej eftersom vi inte vet hur det ser ur. Jag tycker det är väldigt oroväckande, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

Minkbranschen själva välkomnar inspektionerna. De önskar att det skulle ske varje kvartal på samtliga gårdar. 

– Vi skulle egentligen ha velat att länsstyrelsen hade möjlighet och ekonomiska resurser för att göra fler besök än vad de gör, säger Johan Dalén, vd för Svensk Mink.

Jordbruksverket har inga rekommendationer eller krav på länsstyrelsen att de måste utföra inspektioner. Dock så ska en minkgård besökas av en veterinär minst två gånger om året samt av en etolog en gång om året, något som enligt Svensk Mink sker på deras gårdar en gång i kvartalet. Detta gäller medlemmar i förbundet som är delaktiga i minkhälsan, ett samarbete med jorbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".