Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Medicin inte enda behandlingen av demens

Publicerat måndag 14 november 2016 kl 15.30
"Tänk något annat än läkemedel i första hand"
(2:28 min)
Mats Wennstig forskar inom icke-farmakologiska metoder.
Mats Wennstig ser att tänket kring behandling förändras allt mer. Foto: André Kvist/SR

Mats Wennstig vill att både läkemedel och icke-farmakologiska metoder ska användas vid demens. Han ser att synen på behandling förändras.

Sedan 1980-talet har Mats Wennstig arbetat med demensdrabbade människor. Inom vården som sjuksköterska och numera som forskare med inriktning på icke-farmakologiska metoder. 

Han vill att demens ska behandlas inte bara med läkemedel utan med metoder som promenader, att sjunga, använda surfplattor eller korsord. 

– Jag tror som med många andra sjukdomar så handlar det om att man kombinerar. Läkemedel är en del i behandlingen. Just vid demenssjukdom tror jag det är optimalt att kombinera, säger Mats Wennstig. 

Allt fler använder metoderna
Att hålla ett husdjur i boendet kan göra stor skillnad för patienters sinnesstämning. Han berättar vidare att dessa förhållandevis enkla metoder är mycket effektiva för att trigga någonting i hjärnan och den drabbades minne. 

Synsättet har länge funnits hos arbetsterapeuter och sjukgymnaster men inte slagit igenom inom traditionell vård. Men nu tycks det enligt honom ske en förändring.

– Det är faktiskt fler och fler läkare som tänker icke-farmakologiskt. Jämfört med för några år sedan så har detta växt fram i de här grupperna som jobbar mycket med läkemedel, säger Mats Wennstig.

De som forskar inom området pratar om tre vinnare; patienten, anhöriga och personal. Mindre läkemedel gör att patienten upplever färre biverkningar. Anhöriga kan lättare få kontakt och personalen får ett mer stimulerande arbete. 

Tänket måste förändras
Men ännu återstår det utmaningar. Att behandla en demenssjuk genom sång är inte en vedertagen metod. Det ska inte heller ses som en ersättning till läkemedel utan ett komplement. 

– Vi behöver nog synliggöra de metoderna och sen behöver vi också lyfta fram tänket. Tänk något annat än läkemedel i första hand och tänk läkemedel i sista hand istället, säger Mats Wennstig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".