Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Starka reaktioner mot besparingar i Karlshamns fältgrupp

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 05.11
"Jag får känslan av att ungdomarna inte är så viktiga"
(2:29 min)
Jonna Brorsson och Ida la Fleur sitter vid ett bord och ser bekymrade ut.
Jonna Brorsson och Ida la Fleur, två av medlemmarna i Karlshamns fältgrupp. Foto: Sofia Månsdotter / Sveriges Radio

Fältgruppen i Karlshamn är kritiska till det nya förslaget att deras verksamhet ska omorganiseras och funderar till och med på att sluta om det blir verklighet.

– Jag är väldigt ledsen och besviken och orolig och rädd. Jag får känslan av att ungdomarna inte är så viktiga, säger Jonna Brorsson, som jobbar inom fältgruppen.

Det har bara gått fyra månader sedan fältgruppen återuppstod efter att ha legat på is i ett drygt år. Gruppen består av tre anställda inom socialförvaltningen som ska vara ute på gatorna och stötta ungdomar som har det svårt, till exempel med drogproblem eller psykisk ohälsa.

Spara miljoner
Men nu måste det sparas drygt 6,5 miljoner inom socialnämnden och då kan fältgruppens verksamhet organiseras på ett annat sätt. Bland annat skulle gruppen ägna sig åt föreläsningar på skolor och istället för att vara ute och träffa ungdomar varje helg skulle de bara vara ute vid så kallade riskhelger, som Östersjöfestivalen och Kulturnatten.

Men det tror inte Jonna Brorsson alls på.

– De kommer inte vet vilka vi är, de kommer inte se oss ute på skolorna och vi kommer bli främmande för dem. När vi är ute och visar oss hela tiden så är det en del av det förbyggande, vi blir en trygghet för dem. Vara ute bara några gånger per år kommer inte att funka, de kommer aldrig bygga en tillit till oss och vi kommer aldrig att nå fram till dem.

Hon får också intrycket av att politikerna inte riktigt vet hur mycket fältgruppen faktiskt gör.

Lönar sig inte i längden
Efter varje helgpass skriver fältgruppen långa helgrapporter där det står vad de sett, varit med om och vad de känner för oro.

– De här rapporterna är inget som ens har efterfrågats, och det ger också en oro att de faktiskt inte ens har läst, säger Ida la Fleur som också jobbar i fältgruppen.

Förändringen skulle innebära besparingar på 1,4 miljoner kronor. Men Ida la Fleur har svårt att tro att det skulle löna sig i längden att dra in fältgruppen.

– Jag skulle vilja påstå att dra in på det förbyggande ger för stora konsekvenser framåt, så det är ingenting som jag tror skulle löna sig i längden.

Hur känner ni inför er framtid i Karlshamns kommun om det här skulle genomföras?

– Jag känner mig tveksam till att stanna, men det är svårt att säga, säger Ida la Fleur.

Förslaget har ännu inte kommit upp på den politiska agendan, men beslut ska fattas innan årsskiftet.

Det svider
Socialnämndens ordförande Jan-Åke Berg (S) säger att det svider att behöva göra detta, och säger att han kan förstå att fältgruppen känner som de gör.

– Det är beklagligt att de till och med överväger att sluta, säger han.

Samtidigt menar han att nämnden har en ekonomisk verklighet som de måste förhålla sig till och det gäller att sätta in resurserna där de gör mest nytta. Han säger att han tror att fältgruppen gör mycket nytta, men det är den enda verksamheten som inte är ett måste enligt lagen.

Fältgruppen kommer inte försvinna helt utan det handlar om en ändring i verksamheten som bland annat innebär mindre jobb på helger.

– Inget är skrivet i sten ännu utan detta är ett beslut som nämnden ska förhålla sig till på nästa sammanträde. Och det kan ändras i framtiden, säger Jan-Åke Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".