Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Officer på marinbasen utredd för sexuella trakasserier

Publicerat torsdag 1 december 2016 kl 05.39
"Den gången det sker något är den gången för mycket"
(3:11 min)
Carolina Lorentzon Nilsson framför Marinbasens huvudbyggnad.
Carolina Lorentzson Nilsson, informationschef på marinbasen, berättar att förbandet ständigt jobbar med att ingen ska känna sig orättvist behandlad på sitt arbete. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

"Vi ska dela rum" hade officeren skrivit till en ung tjej på facebook. Tjejen var i beroendeställning till honom, och nu har han utretts för sexuella trakasserier.

Enligt en utredning som har gjorts på marinbasen i Karlskrona har en officer uttryckt sig på ett sätt som kan uppfattats som hotfullt och som sexuella trakasserier mot flera unga tjejer.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av händelser, berättar Carolina Lorentzson Nilsson som är informationschef på Marinbasen.

Bland annat ska officeren föreslagit att han skulle dela rum med en tjej. I utredningen som marinbasen tillsatt berättar mannen själv att han bara skojade.

Han ska också skrivit saker på en tjejs Facebooksida som uppfattats som hotfullt.

Officeren själv menar att det nog inte var så lämpligt, men att han kände att han ville ha ett svar från tjejen.

"Vi är inte förskonade"
Carolina Lorentzson Nilsson berättar att de ständigt jobbar med den här typen av frågor och värderingar. Hennes uppfattning är att den här typen av incidenter inte sker ofta.

– Vi är ju drabbade, precis som samhället i övrigt av normer och attityder. Det händer väldigt sällan, och när det händer agerar vi väldigt kraftfullt, säger Carolina Lorentzson Nilsson

Marinbasens värderingar om att behandla varandra lika gäller alla, både kvinnor och män, berättar hon.

Stöd till alla inblandade
Marinbasen har precis utrett ärendet. Officeren måste tänka efter vad han skriver på Facebook, ändra sitt beteende och inse vikten av att vara professionell på fritiden.

Alla inblandade ska få stöd och uppföljningssamtal och en utbildning i likabehandling och försvarsmaktens värdegrund planeras för de anställda.

– Den gången det sker något där någon inte respekterar någon är den gången för mycket, säger Carolina Lorentzson Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".