Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunal varslar om strejk i äldrevården

Publicerat torsdag 1 december kl 10.52
Handelsträdgården äldreboende
Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

På lucia, den 13 december, går 1 000 undersköterskor på privata äldreboenden och andra privata vårdinrättningar i strejk, enligt ett varsel i dag.

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för omkring 1 000 undersköterskor och andra medlemmar inom Kommunal inom privat vård. Dessutom varslar Kommunal om nyanställningsblockad.

Varslet omfattar bland annat en undersköterska på företaget Achima Care Fristaden i Karlskrona.

Sammanlagt är det därmed 70 000 medlemmar i Kommunal som berörs av varslet, enligt förbundet.

I våras tecknade Kommunal ett avtal med en extra lönehöjning för de offentliganställda undersköterskorna. I det avtalet höjdes lönerna generellt med 520 kronor. Men undersköterskornas lyft blev betydligt större, 1 020 kronor.

– Det här är en historisk seger, sa Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund då.

Nu vill Kommunal ha ett liknande avtal för de privatanställda. Men det finns ingen överenskommelse med arbetsgivarna i Vårdföretagen inom Almega.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.