Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska kyrkan i Blekinge handlar onödigt dyrt

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 05.14
"Med större volym får vi bättre priser"
(2:57 min)
Interiör Carl Gustafs kyrka Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 2
Carl Gustafs kyrka i Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Kyrka, kors, psalmbok
2 av 2
Sparkrav efter medlemstapp. Foto: André Kvist/Sveriges radio

Svenska kyrkan måste spara pengar för att matcha de sjunkande medlemstalen. Det visar en utredning som Svenska kyrkan gjort.

I Blekinge handlar det om 25 miljoner kronor de närmaste åren.

– Kyrkan måste göra som kommuner och landsting länge gjort, att göra inköp genom ramavtal, köpa in kontorsmaterial och upphandla IT tillsammans, säger Anders Granberg, avdelningschef på kyrkokansliet inom Svenska kyrkan.

Stora sparkrav
Blekinges församlingar behöver spara nästan 25 miljoner kronor de närmaste åren. Ett sätt att spara är att använda de företag där svenska kyrkan redan förhandlat fram bra priser. Men i Blekinge köper var tredje församling sina grejer någon annanstans. 

För att klara sparkravet måste Svenska kyrkan bli bättre på att informera sina församlingar om att det finns färdiga avtal, så kallade ramavtal där kyrkan redan har förhandlat fram bra priser, menar Anders Granberg.

Svenska kyrkans egen utredning visar nämligen att var tredje församling i Blekinge inte vet vilka kyrkan har avtal med.

Skippar egen server
Men det finns ett pastorat i Blekinge som har börjat jobba enligt det nya kostnadseffektiva sättet. Karlskrona-Aspö pastoratet är först ut med att arbeta med ekonomi och löner i kyrkans gemensamma system.

– Vi kan säkert spara 200 000 -300 000 kronor per år. Vi behöver inte ha en egen server, vilket blir mycket billigare i drift, säger Per Gustafsson, kanslichef på Karlskrona-Aspö pastorat.

Nyligen beslutade Kyrkorådet att alla församlingar ska se över vilka fastigheter de behöver ha kvar och vilka som kan hyras ut eller säljas. Men Anders Granberg tror att den sparmetoden kommer att bli svårare att genomföra än de gemensamma inköpen.

– Vi märker att det är väldigt känsligt när svenska kyrkan gör sig av med lokaler för att klara sin verksamhet, säger Anders Granberg.

Säljer fastigheter i centrum
Men även där har Karlskrona-Aspö pastoratet kommit en bit på väg. De planerar att sälja byggnader i centrala Karlskrona och flytta kansliet till Wämö där kyrkogårdsförvaltningen finns idag.

– Det handlar om tre byggnader, varje byggnad är på 800-900 kvm. På så sätt blir vi av med driftkostnaden på 2,7 miljoner kronor per år, säger Per Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".