Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blekingar fixar eget avlopp

Publicerat lördag 7 januari 2017 kl 09.30
"En vinst för miljön"
(1:35 min)
Kenneth Johansson, VA-chef i Karlskrona, står ovanpå reningsbassänger på reningsverket i Karlskrona.
Det tar fem timmar för en vattendroppe att bli tillräckligt ren för att kunna pumpas ut i Östersjön, berättar VA-chef Kenneth Johansson. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Att låta kommunen koppla på kommunalt vatten kostar en hel del. Istället går många blekingar ihop med sina grannar och gör jobbet åt kommunen.

Runt om i Blekinge skapas ideella föreningar som på eget initiativ bygger ut vatten och avlopp för att sedan kunna koppla på kommunalt vatten.

Anledningen är både att kommunalt vatten är praktiskt, men också att man vill att vattnet i sin skärgård ska vara rent och fint.

– Det är framför allt övergödningen. Man upplever att vikar växer igen och de blir sjögräs överallt så man inte kan bada och få samma vattenkvalitet som tidigare, berättar Markus Sölvenäs som är ordförande i Senoren Möcklö VA-förening.

Snabbare än kommunen
Runt 6 000 hushåll i Karlskrona har sitt eget vatten- och avloppssystem, men många av dem håller inte standard. Då finns det tre alternativ.

Antingen bygger man om sitt privata VA-system. Eller betalar hushållet runt 200 000 kronor för att kommunen drar ut kommunalt vatten och avlopp. Eller så startar man en förening med sina grannar och bygger ett kommunalt avloppssystem som sedan överlåts till kommunen.

Det har 200 hushåll gjort på Senoren och Möcklö. Varje hushåll har lagt runt 180 000 kronor. De bygger avloppssystemet själva, för att sedan lämna över allt underhåll till kommunen när de är klara.

– Vi ville inte vänta på kommunen och samtidigt ser vi en vinst för miljön, berättar Markus Sölvenäs.

En dunderdeal
Enskilda avlopp håller inte den kvalitet som ett stort kommunalt reningsverk.

– Antingen förorenar grundvattnet eller så rinner det ut i vikarna så att de växer igen, berättar Kenneth Johansson som är VA-chef i Karlskrona.

Totalt är det ungefär 3 000 fastigheter i Karlskrona som sanerats på detta vis och för kommunen är det en bra affär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".