Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ensamkommande riskerar ekonomiskt vakuum

Publicerat torsdag 26 januari 2017 kl 05.57
"Det är jättesvårt att hitta folk"
(3:25 min)
Emma Käll Carlander står framför en röd tegelvägg.
Foto: Fanny Westling

När fler ensamkommande barn får uppehållstillstånd i Karlshamn märks bristen på särskilt förordnade vårdnadshavare. Det kan ge konsekvenser för barnens ekonomi.

Hösten 2015 kom många ensamkommande barn till Sverige, och nu börjar migrationsverket arbeta sig igenom sin ärendemängd.

Det innebär att fler barn får uppehållstillstånd.

I förra veckan fick fem barn besked om uppehållstillstånd i Karlshamn. Då börjar arbetet med att hitta en särskilt förordnad vårdnadshavare, SFV. Och det är inte alltid helt lätt.

– Jag hade varit jättenöjd om vi hade 10-20 som anmälde sitt intresse om att vara SFV idag, berättar Emma Käll Carlander som är chef på utredningsenhet ensamkommande barn i Karlshamns kommun. 

Barn i ekonomiskt vakuum
Särskilt förordnad vårdnadshavare ersätter en god man när ett barn under 18 år får uppehållstillstånd.

Men om kommunen inte hittar någon särskilt förordnad vårdnadshavare kvarstår den gode mannen tills vidare.

Problemet blir att barnet då hamnar i någon typ av ekonomiskt vakuum.

Barnet slutar få sin dagersättning från migrationsverket i samband med uppehållstillståndet, och ekonomin ersätts med barnbidrag och CSN.

Men de bidragen kan bara en särskilt förordnad vårdnadshavare söka, inte en god man. Och bristen på SFV i Karlshamn verkar kvarstå ett tag till.

– Nu är det svårare att få komma hit på anknytning, därför kommer kanske behovet bestå en period, berättar Emma Käll Carlander.

Bra samtal, men ingen uppfostring
Beroende på hur man ser på sin roll som SFV kan man själv välja om man vill vara ett socialt stöd eller inte.

– Man kan ha bra samtal, men man ska inte gå in och sätta sina regler, berättar Emma Käll Carlander.

Det handlar om integrering. Att hjälpa barnet att ha kontakt med skola och boende, sånt som en vårdnadshavare ska ombesörja.

– Du har inte en uppfostrande tanke med det. Barnen bor ofta på familjehem eller på ett HVB-hem och de har hand om den dagliga omvårnaden om barnet, säger Emma Käll Carlander.

Särskilt förordnad vårdnadshavare

När ett barn kommer till Sverige utan sina föräldrar får den en god man fram till besked om uppehållstillstånd, som hjälper barnet i kontakt med myndigheter och ansvarar över dess ekonomi.

Om barnet får uppehållstillstånd ersätts rollen som god med en särskilt förordnad vårdnadshavare, SFV.

Den största skillnaden mellan rollerna är att en SFV är mer permanent.

Precis som en god man har den inget ekonomiskt ansvar eller ansvar för boende och blir inte skyldig att lämna arv till barnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".