Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för uppsägning bland personal på HVB-hem

Publicerat tisdag 7 februari 2017 kl 05.05
Ann-Sofie Ström om personalens oro för uppsägning på Cura ungdomshem
(3:21 min)
Ann-Sofie Ström står på sitt kontor framför persienner.
Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Sängarna på HVB-hem står snart tomma. Cura ungdomshem håller på att avveckla många boenden, vilket gör att personalen riskerar att bli av med sina jobb.

Cura ungdomsboenden står inför en stor omorganisering. HVB-hemmen börjar tömmas på ungdomar och snart kommer personalen stå med tomma sängar.

Det gör att Cura ungdomshem under 2017 kommer få skära ner på sin verksamhet.

- Det här skapar en oro. Jobbar man med ett uppsägningshot är det inte så roligt, säger Ann-Sofie Ström som är förbundschef på det kommunala bolaget Cura Individutveckling. Dotterbolaget Cura Ungdomsboenden, har HVB-hem i Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg och Olofström.

Lagändring
Idag får en ensamkommande ungdom bo på HVB-hem fram tills den fyller 18 år, sedan flyttas den över till migrationsverkets vuxenboende. Ungdomen får dock bo kvar på HVB-hemmet fram tills den fyller 21.

Men, i juni 2017 träder en ny lag i kraft som gör att barnen inte får bo kvar på HVB-hem efter de fyllt 18 utan måste flyttas direkt till ett vuxenboende.

Att ungdomarna måste flytta tidigare än planerat, kombinerat med en striktare migrationspolitik, gör att HVB-hem kommer behöva avvecklas i en snabbare takt än många planerat.

– Det är många som försöker bita ihop och försöker se ungdomarna i centrum, men självklart påverkar det de som jobbar i verksamheterna, säger Ann-Sofi Ström.

Försöker undvika uppsägningar
Cura ungdomsboenden planerar att göra om en del av sina HVB-hem till stödboenden, som är som en mellanstation mellan HVB-hem och vuxenlivet för de ungdomar som fått uppehållstillstånd.

De vill anställa en del av sin personal där, för att inte behöva säga upp så många.

– Just nu tillämpar vi bara internrekrytering, säger Ann-Sofie Ström.

Samtidigt får Cura Ungdomshem mindre ersättning från migrationsverket när de driver stödboenden istället för HVB-hem. Den ekonomiska oförutsägbarheten kommer fresta på Curas ekonomi.

Störst oro bland ungdomarna
Idag bor 220 ungdomar på HVB-hem drivna av Cura ungdomsboende.

Och även om oron är påtaglig bland personalen så vittnar Ann-Sofie Ström och hennes personal om hur lagändringar och oförutsägbar framtid påverkar ungdomarna.

– Det är många som mår väldigt dåligt, säger Ann-Sofie Ström.

De som får flytta till stödboenden är de som fått uppehållstillstånd. Det är de ungdomar som väntar på besked från migrationsverket som får bo på vuxenboenden.

Kombinationen av att behöva flytta samtidigt som man väntar på uppehållstillstånd skapar en osäkerhet.

Ann-Sofie Ström berättar att det blir svårare att bli en bra medborgare utan en trygg plattform.

– Ungdomarna hade verkligen mått bättre av att få vara kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".