Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Biblioteken har fått hotlarm

Publicerat måndag 20 mars kl 04.45
"Obehagligt på flera olika vis"
(3:36 min)
En bild tagen inuti ett bibliotek.
1 av 3
Det är personalen vid besöksdiskarna som har hotlarmet med sig. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Till vänster syns en närbild på larmdosor. Till höger en exteriör bild på stadsbiblioteket.
2 av 3
Så här ser hotlarmen på biblioteken ut. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Närbild på en man i ett bibliotek.
3 av 3
Karlskrona kommuns bibliotekschef Detlef Barkanowitz. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Stadsbiblioteket i Karlskrona och Lyckeby bibliotek har haft så mycket problem med drogpåverkade och hotfulla personer att det nu köpts in larm.

Det är ett hotlarm som personalen vid informationsdisken har och som de kan trycka på ifall det kommer in hotfulla eller drogpåverkade besökare på biblioteket.

– Vi har haft ett antal incidenter med framförallt narkotikapåverkade personer som har tagit sig in i lokalerna. Det har varit folk som har druckit sprit och vi har också hittat sprutor, och det gör att vi måste agera och helt enkelt se till att både personal och besökare känner sig trygga, säger bibliotekschef Detlef Barkanowitz. 

Larmar SOS
Totalt är det fyra hotlarm som köpts in till de två biblioteken i Karlskrona kommun. När personalen trycker på knappen så går ett larm direkt till SOS alarm så att larmpersonalen hör vad som sägs i biblioteket.

– Så att de i sin tur kan ta kontakt direkt med polisen och skicka en patrull om en hotfull situation skulle uppstå här.

Drogpåverkad på barnavdelningen
Biblioteksassistent Alex Bergdahl är en av dem som fått ingripa. Faktiskt är det så att både dagen innan och samma dag som P4 Blekinge är på plats så har det hänt en incident.

– Idag såg jag en fruktansvärt påverkad person som tog sig in på barnavdelningen, så samtidigt som jag pratade med polisen i telefon så fick jag mota honom i dörren. Det är obehagligt dels ur arbetsmiljösynpunkt och även ur en medmänsklig synpunkt, säger han.

Utöver larmen är det nu även bestämt att polisen ska patrullera oftare och vara mer synliga kring biblioteken. Dessutom ska polisen hålla en utbildning för bibliotekspersonalen i hur man gör när man hamnar i hotfulla situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".