Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Borde vara självklarhet med internet på äldreboenden"

Publicerat onsdag 15 mars kl 10.57
"De tar kort för att minnas hur folk ser ut"
(2:40 min)
mobil, surfplatta, tofflor, äldreboende
Internetanvändare vill fortsätta att vara uppkopplade när de flyttar till äldreboende. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Kommunerna måste vara beredda på att de som flyttar in på äldreboenden kommer att vara internetanvändare, menar Demensförbundet.

– Jag tänker att det är en självklarhet att se till att internet finns på alla äldreboenden. Det ger självständighet och meningsfullhet för alla som bor där, oavsett diagnos, säger Lotta Olofsson, arbetsterapeut på Demensförbundet.

Lotta Olofsson har erfarenhet av att arbeta med personer som bor på äldreboenden och som har fysiska nedsättningar. Och hon berättar att det kan vara ett hårt slag att hamna på ett boende utan internet.

Sociala kontakter stryps
– Den här personen blir ju helt isolerad, för att hela ens kontaktnät blir strypt när man inte kan fortsätta att använda de sociala medier man är van vid, säger Lotta Olofsson.

Lotta Olofsson har också stor erfarenhet att arbeta med demenssjuka och särskilt så kallade unga demenssjuka, alltså personer under 65 år som nyligen fått en demensdiagnos. Och hon menar att även de som tidigare inte använt Internet kan ha stor glädje av att använda Internet på äldreboendet.

– De lägger in påminnelser för att komma ihåg. Lär sig att lägga upp kontakter och tar kort för att minnas hur folk ser ut, säger Lotta Olofsson.

I sitt arbete som arbetsterapeut ser hon att ny teknik i smartphones och surfplattor ger stöd för att bibehålla sina förmågor. Och hon hoppas att kommunerna ska få upp ögonen för att Internet behövs på äldreboendena.

Kommuner tvärvänder
En av Blekinges kommuner som hittills inte haft internet alls på sina äldreboenden har nu tvärvänt. Sölvesborg kommer nu att se till det blir uppkoppling på äldreboendena.

– De brukare vi har säger till. De vill fortsätta att ha Internettillgång, vi märker en ökad efterfrågan, säger Lars Eriksson kommunchef I Sölvesborg.

Men som det ser ut idag finns inte internet på något av era boenden, varför inte det?

-Nej, vi har inte sett det behovet tidigare, inte omvärlds bevakat tillräckligt, så nu tar vi ett rejält grepp och vår ambition är att kunna tillgodose de behov våra brukare har 2017, säger Lars Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".