Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unik app hjälper utsatta barn

Publicerat onsdag 22 mars kl 15.26
"Mycket mycket mer tid på samtalet med barnet"
(0:31 min)
På ett bord ligger ett häfte
1 av 3
Innan arbetsmetoden blev digital krävdes mycket pappersarbete. Foto: Niklas GYberg Ivarsson/Sveriges Radio
En surfplatta med smileys på
3 av 3
Socialförvaltningen kallar appen "Barnsam". Foto: Karlskrona Kommun

Bättre samtal med barnen och mindre pappersarbete. Det är resultatet av den nya digitala arbetsmetoden på socialförvaltningen i Karlskrona.

– Den stora vinsten är naturligtvis att vi kan lägga tiden på det vi vill, att få ett bra samtal med varje enskilt placerat barn, säger Jesper Björnson, utvecklingschef på socialförvaltningen.

Det nya verktyget  består av en webapplikation som underlättar uppföljningssamtalen med en av de absolut mest utsatta grupperna. Barn och ungdomar i placerade boenden så som till exempel familjehem.

Ofta tycker barnen det är ganska obehagligt.

I appen, som kallas Barnsam, får de svara på flera frågor i ett interaktivt formulär. Bland annat genom att trycka på olika smajlisar för att beskriva hur de mår.

Applikationen räknar automatiskt ut resultaten av svaren och grupperar dem på ett förståeligt sätt. Något som tidigare gjordes manuellt och tog lång tid.

Bättre för barnen
– Ofta tycker barnen det är ganska obehagligt att sitta och svara på massa frågor kring väldigt jobbiga grejer som har hänt i deras liv, säger Sofia Fries.

Hon är en av de socialsekreterare som använt sig av verktyget sedan projektet startade förra hösten. 

– Att denna metoden är digitaliserad gör att det blir mer avdramatiserat.

Enligt henne blir samtalen med barnen längre och mer givande eftersom man möter barnen på deras arena. I förlängningen tror hon att arbetsmetoden kan leda till bättre och mer grundade beslut kring insatser för barnen.

Jag har fått ett väldigt bra intryck av det här arbetssättet.

– Att deras röst på ett tydligare sätt blir hörd, säger Sofia Fries.

Med det digitala verktyget kommer man nu kunna se samband över en längre tid vilket enligt Jesper Björnson på socialförvaltningen kommer ge en bättre uppföljning.

Uppmärksammas
Nu ger projektet eko i resten av Sverige. 

Cecilia Grefve, nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården gjorde under dagen ett extrainsatt besök i Karlskrona för att ta del av projektet. Nu kommer det att spridas till andra kommuner i landet.

– Jag har fått ett väldigt bra intryck av det här arbetssättet för man har fångat väldigt många delar som vi behöver utveckla, säger hon

Hon reser runt till över femtio kommuner i landet för att undersöka olika projekt som kan förbättra barn- och ungdomsvården.

Själva appen har arbetats fram tillsammans med lokala it-utvecklare och socialförvaltningen i Karlskrona har varit med under hela utvecklingen för att specificera precis vad som behövs.

Nu höjs röster även från andra förvaltningar inom Karlskrona kommun som också är intresserade av arbetssättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".