Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt miljonminus för landstinget

Publicerat tisdag 28 mars kl 04.55
"Vi känner att trots minuset så är vi på väg åt rätt håll"
(3:09 min)
Landstinget Blekinge flaggor på långt håll.
Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Landstinget Blekinges ekonomi stretar för att gå plus. 2016 gick landstinget 9,3 miljoner minus och början av året har inletts med fler röda siffror.

9,3 miljoner minus förra året är en liten förbättring från 2015. Då redovisades 16 miljoner i minus. Men Landstinget Blekinge oroas inte över att två år i rad hamna back i börsen.

– Vi har ett ökat kostnadstryck men det vi ser i år, i jämförelse med förra året (2015), är att vi ser en positiv trend. Vi ser att vi har en kostnadstakt som är lägre i år, vi känner att trots minuset så är vi på väg åt rätt håll, säger Monica Magnusson, ekonomidirektör.

Vi har ett bekymmersamt år framför oss.

De främsta orsakerna är höga personalkostnader, köpt vård och nya läkemedel som har ett högt pris, berättar den rödgröna politiska majoriteten.

Tuff start på året
Utöver detta så visar februaris månadsrapport att landstinget ligger minus 41,5 miljoner kronor. Förra året var denna siffra minus 14,8 miljoner. En stark försämring från förra året. 

– Åren är inte riktigt jämförbara. Det ser betydligt mer positivt ut än vad man ser när man tittar på sista raden (-41,5), sen har vi ett bekymmersamt år framför oss, det ska vi inte sticka under stol med, säger Monica Magnusson.

Den rödgröna majoriteten berättar att de ser allvarligt på detta. Och har nu bett landstingsdirektör Peter Lilja att analysera och se över ekonomin. 

Det är absolut nödvändigt att investera.

Miljardinvesteringar inom kort
Landstinget Blekinge hoppas på att hålla budgeten 2017. 

– Årets budget pekar på något plus, säger Kalle Sandström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Men landstinget har stora investeringar framför sig. Närmare 1,5 miljarder kronor kommer användas till slutet av 2019, främst på fastigheter. Något Kalle Sandström ser som nödvändigt. 

– Det är absolut nödvändigt att investera. Vi har en ganska stram investeringsbudget i jämförelse med andra landsting. Genom att investera kan vi också sänka de årliga kostnaderna, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".